Nova eskadrila

F-16 ili GRIPEN Hrvatska je izgleda donijela odluku o kupovini vojnih aviona

Hina

Damir Krstičević i Kolinda Grabar-Kitarović / Foto: Novi list

Damir Krstičević i Kolinda Grabar-Kitarović / Foto: Novi list

Želimo jači HV koji je jamac sigurnosti i opstojnosti Hrvatske, u tome je vrlo bitno i naše borbeno zrakoplovstvo, poručio je, ministar obrane



Ministar obrane Damir Krstičević izjavio je novinarima da Hrvatska u procesu nabave borbenih zrakoplova traži strateškog partnera koji će joj dati operativno iskustvo, kao i iskustvo održavanja zrakoplova i logistike, s obzirom da je riječ o složenom postupku.


»Moramo sa zrakoplova druge generacije, koji sada koristimo, prijeći na zrakoplov četvrte generacije«, rekao je Krstičević novinarima prije početka skupa o poslovnim odnosima hrvatske i rumunjske obrambene industrije, na kojem je sudjelovao i rumunjski ministar obrane Mihai-Viorel Fifor.


Novi vojni zrakoplov je tehnološki iskorak za Hrvatsku


S druge strane, dodao je Krstičević, Hrvatska želi strateškog partnera koji će investirati u hrvatsko gospodarstvo i otvoriti radna mjesta. Ustvrdio je kako je to ogroman tehnološki iskorak za Hrvatsku vojsku koja time dolazi do znanja, tehnologije i mladih stručnjaka.




Upitan kupuje li Hrvatska od Izraela polovne zrakoplove F-16, kao što su to već objavili mediji, Krstičević je rekao da će danas u 18 sati biti održana sjednica Vijeća za obranu na kojoj je jedna od točka dnevnog reda donošenje odluke o višenamjenskom borbenom avionu.


Odgovarajući na pitanje je li riječ o »izraubanim zrakoplovima» Krstičević je odgovorio kako je to rekao samo jedan pilot.


»Pitajte druge pilote, pitajte Ivicu Ivandića koji je MIG-om pobjegao iz JNA, pitajte tog čovjeka što on misli«, rekao je Krstičević.


Nije rekao kada će odluka Vijeća biti poznata, već je ustvrdio kako mu je drago »sve što jača sposobnost pobjedničke Hrvatske vojske«. Želimo jači HV koji je jamac sigurnosti i opstojnosti Hrvatske, u tome je vrlo bitno i naše borbeno zrakoplovstvo, poručio je.


Na upit bi li cijeli proces mogao biti transparentniji i boji li se sudskih tužbi onih koji izgube na natječaju, Krstičević je odgovorio da proces traje godinu dana, a ponude su dale »vrhunske države s vrhunskim proizvodima«.


Novinare je zanimalo i jesu li konzultacije s rumunjskim partnerom o F-16 osnažile njegovo uvjerene da je to zrakoplov koji nam treba. Krstičević je rekao da su kroz jednogodišnji proces prikupljali iskustva Rumunjske, Češke i Mađarske, koja je Hrvatskoj prenijela iskustva o Gripenu.


»Stručni tim je sagledao sve parametre da odluka bude realna, u našoj odluci moramo voditi računa o sposobnosti, koliko to košta i svim drugim izazovima hrvatskog društva – školstvo, zdravstvo i poljoprivreda, sve su to ključni parametri o kojima trebamo voditi računa«, kaže Krstičević.


Rumunjski ministar Fifor, čija je zemlja već nabavila 12 polovnih zrakoplova F-16 proizvedenih osamdesetih godina, rekao je da su rumunjske vojne snage vrlo zadovoljne s tim letjelicama, pa ih namjeravaju kupiti još 36. Kupljene zrakoplove obnovili su u Rumunjskoj tvrtki Aerostar, pa smatra kako je to najbolji izbor koji su imali. Rumunjska očekuje da se uključi u program nabavke F-35, ali to je dugotrajna procedura.


Rumunjska zainteresirana za hrvatsku pušku


Krstičević i njegov rumunjski kolega razgovarali su i o jačanju obrambene suradnje, a hrvatski ministar izvijestio je da je Rumunjska zainteresirana za hrvatsku pušku, što je prilika za tvrtku HS produkt.


Rumunjski ministar, koji je u uzvratni posjet Hrvatskoj došao s predstavnicima rumunjske vojne industrije, rekao je da osim suradnje u vojnim pitanjima dvije zemlje pokušavaju uspostaviti suradnju i na području obrambene industrije.


»Pokušavamo uspostaviti suradnju na području prodaje oružja koje hrvatska proizvodi. Mi ćemo oružje testirati i ako se pokaže dobrim za rumunjsku vojsku, započet ćemo pregovore o tehnološkom transferu i industrijskoj suradnji, jer bi se ovo oružje trebalo proizvoditi u Rumunjskoj«, rekao je Fifor.


Odgovarajući na pitanje hoće li nova situacija s protjerivanjem ruskog diplomata utjecati na dogovor o remontu helikoptera s ruskim tvrtkama, Krstičević je ustvrdio kako je to dogovoreno.


»Uvjeti ugovora su precizni s jedne i druge strane, mi kao korisnik, onaj tko je dobio posao, vjerujem da će se svatko držati odgovora«, poručio je Krstičević.


Grabar Kitarović: O nabavci zrakoplova trebaju odlučiti stručnjaci i piloti


Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u utorak je u Karlovcu rekla da će prihvatiti opciju koju predloži stručna skupina Ministarstva obrane i Glavnog stožera OSRH odgovarajući na pitanje za koje se rješenje pri nabavci vojnih zrakoplova zalaže.


O tome, dodala je, trebaju odlučiti prije svega stručnjaci i piloti, pri čemu je važna i sveobuhvatnost ponude ponuđača, uz što ide i obuka, simulatori, streljivo i strateška pitanja povezivanja gospodarstava i ulaganja u Hrvatsku. O svemu tome će se razgovarati večeras (na sjednici Vijeća za obranu), rekla je Grabar-Kitarović u Zapovjedništvu Hrvatske Kopnene vojske u Karlovcu (HKoV) koje je posjetila u okviru privremenog premještanja njezina Ureda u Karlovac.


Napomenula je i da se Hrvatsko ratno zrakoplovstvo mora pomaknuti s druge generacije zrakoplova, kamo spadaju MIG-ovi 21, na četvrtu generaciju zrakoplova, da bi bilo dobro da se mogu kupiti novi, ali da se ne mogu potrošiti novci na nove zrakoplove, ako novci trebaju za obrazovanje, socijalna pitanja i sve ostalo.


»Isto kao obitelj, ja bih najradije kupila novi Mercedes, ali si onda ne mogu priuštiti ni hranu ni mnoge druge stvari«, rekla je predsjednica te pozvala na racionalnost u odlučivanju.


I EU ime ‘dvotračni pristup’ u odnosima s Rusijom


Govoreći o drugim aktualnim temama, predsjednica Grabar-Kitarović rekla je da njen poziv predsjedniku Vladimiru Putinu da posjeti Hrvatsku ostaje.


Mislim da je izuzetno bitno njegovati gospodarske odnose s Ruskom federacijom i svake druge, jer i sama Europska unija ima taj dvotračni pristup, inzistiraju na poštivanju međunarodnog prava, ali i na nastavku razgovora, jer u konačnici bilo kakve prijepore možete riješiti samo u okviru dijaloga, a ne sukobljavanja, naglasila je.


Rusija je isto tako igrač u području jugoistoka Europe, jedna od članica Upravnog vijeća za provedbu mira u BiH, dakle, puno je tema o kojima možemo i moramo nastaviti razgovarati s Ruskom federacijom, istaknula je.


Na pitanje o mogućim protumjerama zbog odluke hrvatskog državnog vrha da jednog ruskog diplomata proglasi ‘personom non grata’ Grabar Kitarović je odgovorila da to nije pitanje za nju, već za gospodina Azimova ili nekoga iz Ruskog veleposlanstva.