Roboti

Eurozastupnici žele da se građansko pravo odnosi i na – robote

Irena Frlan Gašparović

Reuters

Reuters

EU bi uskoro mogao pravno regulirati područja robotike i umjetne inteligencije



Europski zastupnici traže da EU regulira područje robotike i umjetne inteligencije, među ostalim da propiše zajedničke etičke standarde za to područje, kao i pravila o odgovornosti u slučajevima kada, primjerice, nesreću izazove automobil bez vozača.


U rezoluciji koju su prihvatili ovoga tjedna, zastupnici EP-a preporučili su Europskoj komisiji da »predloži pravila o robotici i umjetnoj inteligenciji, kako bi se u potpunosti iskoristio njihov ekonomski potencijal i zajamčila ujednačena razina sigurnosti« pri razvoju i korištenju autonomnih strojeva. Komisija njihove proporuke može, ali i ne mora poslušati.


No, eurozastupnici smatraju da EU treba što prije propisati vlastita pravila u području robotike. Pritom ukazuju na ubrzan razvoj tog polja: od 2010. do 2014. godine prodaja robota u prosjeku je rasla za 17 posto godišnje, da bi u 2014. skočila za 29 posto, dok se broj prijavljenih patenata u području robotike tijekom posljednjeg desetljeća utrostručio. Glavni pokretači rasta su dobavljači automobilskih dijelova i elektroindustrija.




Jedno od ključnih pitanja koje treba riješiti, tvrde zastupnici, tiče se građanskopravne odgovornosti za štetu prouzročenu robotima. To je osobito važno za autonomna vozila, odnosno automobile bez vozača.


U rezoluciji se upozorava da što roboti postaju autonomniji, to ih se »manje može smatrati jednostavnim alatom u rukama drugih aktera «, a to onda otvara pitanje »jesu li dostatna obična pravila o odgovornosti ili to zahtijeva uvođenje novih načela i pravila«. U scenariju u kojem robot donosi samostalne odluke »tradicionalna pravila neće biti dovoljna za rješavanje pitanja pravne odgovornosti za štetu uzrokovanu robotom«. (I. F. G.)Zbog svega toga, od Komisije traže da analizira različita pravna rješenja, među ostalim, uspostavu sustava obveznog osiguranja za specifične kategorije robota »prema kojem bi, slično kao kod osiguranja automobila, proizvođači ili vlasnici robota bili dužni ugovoriti osiguranje za štetu koju bi mogli uzrokovati njihovi roboti«. Brzi razvoj robotike, upozoravaju eurozastupnici, uzrokovat će promjene i na tržištu rada. Ipak, u dokumentu nije prošao prijedlog da se pozove zemlje članice EU-a da ozbiljno razmisle o uvođenju zajamčenog dohotka za radnike koji, zbog robota, izgube posao.