Severe Weather

Europu će ovaj tjedan zahvatiti hladni val, u naše krajeve stiže iza srijede

P. N.

Screenshot Severe Weather

Screenshot Severe Weather



U iduća tri dana Europu bi trebao zahvatiti novi hladni val, javlja meteorološki servis Severe Weather Europe. Hladnoća sa sjevernog Atlantika prvo će zahvatiti Veliku Britaniju, Francusku, Njemačku, sjevernu Španjolsku i zapadne Alpe. Danas i sutra doći će i do prvih ozbiljnijih snježnih padalina u alpskom području i to na visinama iznad 1.400 metara nadmorske visine. Očekuje se oko 50 centimetara snježnog pokrivača.


Drugi hladni val dolazi nakon srijede i zahvatit će istočnu Europu i balkanski poluotok.


U dijelovima Hrvatske već je i jutros bilo prilično hladno, ponegdje i s temperaturama ispod nule – primjerice u Bednji, Gospiću, Otočcu. Zagreb se probudio na 3 stupnja, a Rijeka na 12,3.




DHMZ za danas najavljuje pretežno sunčano vrijeme, ujutro na kopnu uz mjestimičnu maglu. Sredinom dana sa zapada postupni porast naoblake, potom mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom, ponajprije na sjevernom Jadranu i u gorju. Navečer i u noći na utorak oborina će se proširiti na većinu zemlje, a uglavnom suho će se zadržati u Slavoniji.


Vjetar uglavnom slab, na Jadranu u noći i ujutro bura i sjeverozapadnjak, zatim jugo u jačanju. Najviša dnevna temperatura od 15 do 20, na Jadranu od 20 do 25 °C.