Međunardoni skandal

Europski mediji: Rasistički komentari Elizabete Mađarević osramotili Hrvatsku

P. N.

Foto Facebook

Foto Facebook

Strance je osobito šokirala kritika upućena vladi Angele Merkel, zato što je uistinu neobično da se diplomatski službenici tijekom mandata ogluše na upute svog resora i samoinicijativno kritiziraju vladu države koja ih je de facto ugostila



Hrvatska diplomatkinja Elizabeta Mađarević koja djeluje u Berlinu pod udarom je kritika zbog narušavanja reputacije njene zemlje nakon što je na Facebooku objavila zabrinjavajući rasistički post pored idiličnih fotografija hrvatske obale, piše BBC.


Kontroverzne Facebook objave suspendirane dužnosnice hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova objavljene i u drugim zemljama EU, a vijest je najviše odjeknula u državi u kojoj je Mađarević bila angažirana – Njemačkoj, javlja Jutarnji. 


Der Standard piše o skandalu zbog rasističkog posta hrvatske dužnosnice, dok 2DF piše o diplomatkinji u Berlinu koja na Facebooku zaziva ‘bijelu Europu’.




Njih je, kao i Vladu RH koja ju je u tu državu poslala početkom srpnja, najviše je šokirala kritika upućena vladi Angele Merkel, zato što je uistinu neobično da se diplomatski službenici tijekom mandata ogluše na upute svog resora i samoinicijativno kritiziraju vladu države koja ih je de facto ugostila, piše Jutarnji.


– Incident je osramotio Hrvatsku, koja se Europskoj uniji pridružila tek 2013. godine, a koja će početkom 2020. prvi put predsjedati Vijećem EU – stoji u članku BBC-a.


Podsjetimo, prvoj tajnici hrvatskog veleposlanstva u Berlinu Elizabeti Mađarević prekinut je diplomatski mandat u Njemačkoj zbog ‘teške povrede dužnosti’.


Novi ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman objasio je da diplomatski dužnosnici tijekom službe nikada nisu privatne osobe, i kao takve nemaju luksuz izražavati vlastito mišljenje na društvenim mrežama, zato što diplomati provode politiku vlade države koja ih je na mandat poslala.