Razlike

Europska zdravstvena anketa u Hrvatskoj: Muškarci piju i puše više od žena, ali se osjećaju zdravije

Tihomir Ponoš

Muškarci manje obraćaju pažnju na tegobe koje imaju / NL arhiva

Muškarci manje obraćaju pažnju na tegobe koje imaju / NL arhiva

Usprkos pokazateljima iz kojih se može zaključiti da žene češće pate od kroničnih i dugotrajnih bolesti, muškarci su češće na dugim i dugotrajnim bolovanjima, a žene češće na kratkotrajnim



Muškarci se u Hrvatskoj osjećaju zdravije od žena, imaju manje zdravstvenih tegoba, iako više piju alkohol i puše, uglavnom ne idu zubaru, a više vremena provode na dugim i dugotrajnim bolovanjima. Proizlazi to iz sveobuhvatne europske zdravstvene ankete provedene u članicama EU-a, pa tako i u Hrvatskoj, od travnja 2014. do ožujka 2015. godine, čiji su rezultati objavljeni u srijedu u Edukacijskom centru Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. U Uniji je anketa provedena drugi put, a u Hrvatskoj prvi. Istraživanje je u Hrvatskoj proveo HZJZ u surdnji sa zavodima za javno zdravstvo županija i Grada Zagreba, Državnim zavodom za statistiku i Ministarstvom zdravstva. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak naveo je da je anketa u Hrvatskoj provedena na reprezentativnom uzorku većem od 5.000 ispitanika, anketa je rađena metodom »licem u lice«, a već traju pripreme i za sljedeće istraživanje koje će u Uniji biti provedeno 2019. godine.


Dobrim ili jako dobrim svoje je zdravlje ocijenilo 64 posto muškaraca i 57 posto žena. Loše ili jako loše se osjeća 13,7 posto ispitanika i 16 posto ispitanica. Capak je kazao da je taj podatak o samoprocjeni zdravlja važan, ali i upozorio da viđenje ispitanika često nije objektivno. Dugotrajnu bolest iskazalo je 58,7 posto anketiranih, muškaraca 55 posto, a žena nešto manje od 62 posto. Muškarci malo rjeđe obolijevaju od astme (2,9 naprama 3,2 posto) nego žene, pobol je gotovo identičan kada je riječ o plućnim bolestima poput bronhitisa i emfizema, a žene češće pate od alergija (15 naprama 11 posto).



Ispitivane su i pojedine navike. Kod zubara je u godinu dana prije istraživanja bilo tek nešto više od trećine muškaraca i više od 57 posto žena. U razdoblju dužem od godinu dana zubara je posjetio svaki drugi muškarac i trećina žena. Čak 15 posto ispitanika tvrdi da nikada nisu zatražili dentalnu pomoć, a takvu pomoć nije trebalo, ili tako smatra, ni devet posto žena. Muškarci imaju mnogo većih problema s tjelesnom masom nego žene. Normalnu masu ima svaka druga žena i tek svaki treći muškarac. Prekomjernu masu ima gotovo svaki drugi muškarac i skoro svaka treća žena, a od zaista prekomjerne mase, dakle debljine, pati svaki peti muškarac i svaka šesta žena. U kategoriji pothranjenih muškaraca jedva da ima (0,8 posto), a u tu kategoriju spada skoro svaka 25. žena.





Vide i čuju


Među bolestima koje češće pogađaju muškarce spada infarkt i njegove posljedice (svaki 40. muškarac, svaka 60. žena), ali ostalim koronarnim bolestima izloženije su žene (5,6 naprama 4,6 posto). Svaka četvrta žena pati od povišenog krvnog tlaka, a iste probleme ima i 11 posto muškaraca. Šećerna bolest je ravnomjerno rasprostranjena među spolovima. Muškarci imaju, ili tako tvrde, manje problema s kretanjem. Žene su više nego dvostruko češće izvrgnute artrozi, poteškoće leđnog dijela kralježnica osjeća trećina žena i četvrtina muškaraca, a vratnog dijela 27 posto žena i 17 posto muškaraca. Žene su i nešto depresivnije od muškaraca, od toga pati svaka 16. žena i svaki 20. muškarac.


Usprkos svim tim pokazateljima iz kojih se može zaključiti da žene češće pate od kroničnih i dugotrajnih bolesti, muškarci su češće na dugim i dugotrajnim bolovanjima, a žene na kratkotrajnim. Od žena koje su bile na bolovanju (njegovanje druge osobe nije uključeno u istraživanje) njih 68 posto bilo je na bolovanju do 15 dana, a na bolovanju istoga trajanja bilo je 58 posto muškaraca. To znači da je bolovanje u trajanju više od 15 dana koristilo 42 posto muškaraca i 32 posto žena. Muškarci se manje žale i na poteškoće vida i sluha, ali ne radi se o velikim razlikama. Takve poteškoće ima nešto više od 20 posto žena i nešto manje od 20 posto muškaraca. Podaci o artrozi i tegobama kralježnice vidljvi su i u odgovoru na pitanje o poteškoćama hoda. Na takve se probleme žali 18,6 posto muškaraca i 27,2 posto žena.


Kućanski poslovi


Istraživano je i stanje starijih od 65 godina. Nikakvih poteškoća sa sjedanjem, lijeganjem i ustajanjem iz kreveta ili stolnice nema 79,6 posto ispitanika i nešto više od 70 posto ispitanica. Istraživana je i mogućnost obavljanja kućanskih poslova starijih od 65 godina. Više od 90 posto muškaraca i 80 posto žena bez problema samostalno priprema obroke, a gotovo identični podaci zabilježeni su i kod vođenja financija i svakodnevne administracije. Kupovinu bez problema obavlja više od četiri petine muškaraca i nešto više od dvije trećine žena, sličine su brojke zabilježene i pri obavljanu laganih kućanskih poslova. No, teške kućanske poslove bez problema obavlja manje od dvije trećine ispitanika i tek 44 posto ispitanica.


Iz podataka o konzumaciji alkohola moglo bi se zaključiti da Hrvati u tome generalno ne pretjeruju. Naime, 56 posto anketiranih tvrdi da alkoholna pića pije rijetko ili nikada (to za sebe tvrdi 40 posto muškaraca i 75 posto žena). Svakodnevno ili minimalno jednom tjedno pije više od trećine muškaraca i devetina žena. Kao nepušači izjasnilo se 71 posto anketiranih i to tri četvrtine ispitanica, dvije trećine ispitanika. Jasno je da muškarci češće predah traže u duhanskom dimu – njih 30 posto nasuprot 20 posto žena.