Reciprocitet

Europska komisija sutra raspravlja o viznom režimu: Uvođenje viza za građane SAD-a u “omči” trgovinskog sporazuma

Irena Frlan Gašparović

Reuters

Reuters



ZAGREB  Europska komisija u utorak će raspravljati o viznom režimu sa SAD-om i Kanadom, budući da državljani tih zemalja za putovanje u Europsku uniju trebaju samo putovnicu, dok državljani nekih članica EU-a za put u SAD ili Kanadu trebaju i vizu. Sjedinjene Američke Države vizu traže od građana Hrvatske, Poljske, Bugarske, Rumunjske i Cipra, a Kanada od Rumunja i Bugara. 


Kad su u pitanju vize, EU želi da se poštuje načelo reciprociteta. Zato bi zemlje čiji državljani mogu u EU putovati bez viza, morale ukinuti vize za sve građane EU-a. Prije dvije godine, službeno je objavljeno da građani nekoliko članica EU-a trebaju vize za ulazak u SAD i Kanadu. Budući da se u ta 24 mjeseca ništa bitno nije promijenilo, Europska komisija je dužna raspraviti mogućnost da privremeno, na godinu dana, uvede vize Amerikancima i Kanađanima.


Zastupnik Europskog parlamenta Tonino Picula višekratno se zalagao za veći angažman Bruxellesa oko viznog reciprociteta, odnosno  da SAD ukine vize preostalim članicama Unije, uključujući Hrvatsku. 




– Znali smo unaprijed da će u travnju doći do reakcije Europske komisije na stanje koje karakterizira asimetrija jer državljani pet članica trebaju vizu, a obrnuto ne važi – ističe Picula, dodajući da će Komisija »morati podvući crtu i konstatirati da postoji jedna vrsta pravne nejednakosti«.


– Vidjet ćemo hoće li prevladati pragmatičnost da se situacija ipak ne komplicira ili će se od Washingtona principijelno tražiti da poštuje uzajamnost, kaže Picula. Ističe pritom i da okolnosti »nikad nisu bile nezgodnije«: s jedne strane, Amerikanci pokušavaju kroz Senat i Kongres pooštriti uvjete pod kojima stranci mogu u SAD putovati bez viza, a uz to, američki predsjednik Barack Obama za desetak dana dolazi u Veliku Britaniju i Njemačku. U Njemačkoj će se na sajmu u Hannoveru sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Jedna od tema razgovora bit će i pregovori o američko-europskom trgovinskom sporazumu kojima, izvjesno je, uvođenje viza ne bi pomoglo.


Ako Komisija ipak predloži suspenziju bezviznog režima, u roku od četiri mjeseca Europski parlament ili Vijeće, odnosno države članice mogu uložiti prigovor i zaustaviti stupanje na snagu takve odluke.