Izvješće EU komisije

Europska komisija objavila koliko su članice spremne za Pariški sporazum: Hrvatska kotira katastrofalno

Bojana Mrvoš Pavić

FOTO REUTERS

FOTO REUTERS

Dobili smo svega devet, od maksimalnih sto bodova, pri čemu su za implementaciju Pariškog sporazuma najspremnije Švedska sa 67 bodova, Njemačka s 54 i Francuska s 53 boda. Od Hrvatske je u cijelom EU-u lošija samo Poljska, a jednako loše su Italija, Latvija, Litva i Rumunjska



Europska komisija je objavila izvještaj o tome koliko je koja EU članica zasad spremna ostvariti ciljeve dogovorene Pariškim klimatskim sporazumom iz prosinca 2015. godine, i prema kojem se Hrvatska nalazi na lošem, 20. mjestu. Dobili smo svega devet, od maksimalnih sto bodova, pri čemu su za implementaciju Pariškog sporazuma najspremnije Švedska sa 67 bodova, Njemačka s 54 i Francuska s 53 boda, a od nas lošija samo Poljska, koja je dobila dva boda, dok devet bodova, odnosno 20. mjesto na ljestvici dijelimo s Italijom, Latvijom, Litvom i Rumunjskom. Slovenija ima, primjerice, 17 bodova, dakle gotovo dvostruko više od nas, koliko je dobila i Austrija, a Mađarska, primjerice, 22 boda.


Godišnje izvješćivanje


Problem s Hrvatskom je, navodi Europska komisija, što smo prihvatili ciljeve zaustavljanja klimatskih promjena do 2030. godine, ali ne želimo prihvatiti zadano smanjenje štetnih emisija u zrak. Od ukupno 35 bodova, koliko je najviše moguće dobiti za »ambicioznost u postizanju ciljeva«, Hrvatska nije dobila niti jedan bod, kao ni jedan bod za namjeru da dovoljno smanji ispuštanje stakleničkih plinova u atmosferu. Niti jedan bod, od mogućih 20, nismo dobili ni za ciljeve vezane uz upravljanje šumama.


»Hrvatska želi oslabjeti prijedloge Komisije za manje zagađenja između 2021. i 2030. godine i manje ispuštanja stakleničkih plinova u atmosferu. To bi za nju značilo daleko više CO2 emisija«, stoji u izvještaju Komisije koja smatra da su, međutim, za implementaciju Pariškog sporazuma spremne samo Švedska, Njemačka i Francuska. Pariški sporazum je, podsjetimo, potpisan u prosincu 2015. godine, i njime su se svjetske vlade obavezale porast prosječne svjetske temperature zadržati na razini znatno manjoj od 2 °C u usporedbi s predindustrijskim razinama, odnosno obećale da će nastojati taj porast ograničiti na 1,5 °C. Potpisnice su se, pa tako i Hrvatska, obavezale da će svakih pet godina obavješćivati o svojim doprinosima za postavljanje ambicioznijih ciljeva, no kako se navodi u izvješću o implementaciji, Hrvatska bi svoj položaj na ljestvici mogla poboljšati ako pristane na obavješćivanje jednom godišnje.





porast prosječne svjetske temperature zadržati na razini znatno manjoj od 2 °C, odnosno ograničiti na 1,5 °C.


 prosječno smanjenje emisije CO2 do 2030. za najmanje 40 posto u odnosu na razinu iz 1990.


 obveza Hrvatske smanjenje od 7 posto



Premala ambicija


Potpisivanjem Pariškog sporazuma Hrvatska se obavezala na zajedničko provođenje mjera s ostatkom EU-a, što znači prosječno smanjenje emisije CO2 do 2030. godine za najmanje 40 posto u odnosu na razinu iz 1990. godine. Kako Hrvatska u usporedbi s ostalim članicama Europske unije ima nisku emisiju CO2 po stanovniku, naša je obaveza emisije smanjiti za sedam posto, no Komisija nam zamjera na premaloj ambicioznosti, koja bi zacrtano i nadmašila. Sve države članice će trebati pridonijeti ukupnom smanjenju emisija stakleničkih plinova u EU do 2030. godine iz sektora izvan sustava trgovanja emisijama stakleničkih plinova.