Agrokor

Europska komisija: Rizik od Agrokora do sada ograničen, ali i dalje postoji

Hina

Foto: D. JELINEK

Foto: D. JELINEK

Komisija je u svojoj analizi stanja u Hrvatskoj posvetila jedan okvir o Agrokoru, u kojem kaže da je ta kompanija s oko 30 tisuća zaposlenih i s 2,2 posto ukupne dodane vrijednosti u gospodarstvu najveći privatni poslodavac u Hrvatskoj



Kriza u Agrokoru do sada je imala ograničen utjecaj na hrvatsko gospodarstvo, ali još uvijek nesiguran ishod restrukturiranja te kompanije predstavlja rizik za ekonomske aktivnosti, ocijenjuje Europska komisija u svojoj analizi ekonomskog i socijalnog stanja u državama članicama EU-a.


Komisija je u srijedu objavila zimski paket europskog semestra, koji uključuje pregled napretka država članica u provedbi u njihovih ekonomskih i socijalnih prioriteta, a u sklopu čega su objavljena i izvješća o prekomjernim ekonomskim neravnotežama u Hrvatskoj i analiza prošlogodišnjih preporuka EK.


»Utjecaj krize u Agrokoru na hrvatsko gospodarstvo do sada je bio ograničen, ali i dalje ostaju rizici«, navodi Komisija, dodajući da »još uvijek nesiguran ishod restrukturiranja, posebice ako se ne postigne nagodba, predstavlja rizik za smanjenje ekonomskih aktivnosti, s obzirom da bi financijski gubici i mogući prekid poslovanja u grupi i njezinom lancu dobavljača mogli biti prilično veliki«.




Komisija je u svojoj analizi stanja u Hrvatskoj posvetila jedan okvir o Agrokoru, u kojem kaže da je ta kompanija s oko 30 tisuća zaposlenih i s 2,2 posto ukupne dodane vrijednosti u gospodarstvu najveći privatni poslodavac u Hrvatskoj.


Navode se činjenice o poteškoćama u koje Agrokor zapao i zbog čega je u travnju prošle godine uvedena izvanredna uprava, da je zbog mogućeg velika učinka na gospodarstvo donesen poseban zakon kako bi se smanjio rizik od neurednog restrukturiranja poduzeća od strateškog značenja.


Komisija kaže da je izravni rizik za stabilnost domaćeg financijskog sektora ograničen s obzirom da većina Agrokorovih zajmova dolazi izvana, dok dug prema domaćem, dobro kapitaliziranom bankarskom sektoru nije visok.