Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. studenoga 2019.
Korak bliže

Europljanima pravo na kolektivne tužbe u slučajevima kada su im povrijeđena potrošačka prava?

Biljana Borzan / Foto Darko JELINEK
Biljana Borzan / Foto Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 17. siječanj 2018. u 18:04 2018-01-17T18:04:30+01:00

Eurozastupnica Biljana Borzan smatra da je »nužno osigurati europski mehanizam tužbe« o čemu je razgovarala s povjerenicom za pravosuđe i zaštitu potrošača Verom Jourovom »koja je vrlo sklona toj ideji«

ZAGREB  Hoće li, po uzoru na Amerikance, Europljani dobiti pravo zajedničke europske tužbe u slučajevima kada su im povrijeđena (potrošačka) prava? Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan uvjerena je da su Europljani korak bliže takvom pravnom mehanizmu, a svoj optimizam temelji na nedavnom odgovoru Europske komisije na njezino zastupničko pitanje.

Ponukana viješću da je Komisija pokrenula preliminarni korak u potencijalnoj istrazi protiv nekoliko njemačkih proizvođača automobila zbog sumnji da su prekršili protumonopolska pravila EU-a, Borzan je u listopadu Komisiju pitala hoće li, pokažu li se sumnje točnima, »osigurati našim građanima pravo pojedinačne ili kolektivne tužbe«. Komisijin odgovor na zastupničko pitanje stigao je prije nekoliko dana.

U njemu Komisija nanovo pojašnjava da »činjenica da Komisija provodi inspekcije ne znači da su društva koja su im podvrgnuta kriva za protutržišno ponašanje; inspekcijama se ne prejudicira ishod istražnog postupka«.

No, Biljana Borzan skreće pozornost na dio odgovora u kojem – nevezano uz konkretan slučaj – Komisija ističe da razmatraju »i moguću reviziju Direktive o sudskim nalozima radi zaštite interesa potrošača u situacijama masovne štete«.

»Jedna je opcija osigurati 'kvalificiranim subjektima' da u okviru jedinstvenog postupka mogu pokrenuti kolektivne postupke za pravnu zaštitu u obliku naloga o privremenoj mjeri«, navodi Komisija.

Međutim, za Biljanu Borzan nema sumnje – Europljani bi, kao Amerikanci, morali imati pravo pokrenuti kolektivnu europsku tužbu. Eurozastupnica napominje da se »pokazalo da su europski potrošači nezaštićeni u odnosu na potrošače, primjerice, iz SAD-a« te podsjeća da je u listopadu supotpisala pismo upućeno predsjedniku Europske komisije Jean-Claude Junckeru u kojem se traži od Komisije da pravno uredi to pitanje na razini EU-a.

Pismo je iniciralo europsko krovno udruženje za zaštitu potrošača BEUC. Borzan smatra da je »nužno osigurati europski mehanizam tužbe« o čemu je, veli, razgovarala i s povjerenicom za pravosuđe i zaštitu potrošača Verom Jourovom »koja je vrlo sklona toj ideji«. »Uz naše pritiske, i konstantne slučajeve koji pokazuju potrebu za tim mehanizmom, vjerujem da će doći do promjena kao što su najavili iz Europske komisije«, zaključuje Borzan.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.