Prosvjed u Zagrebu

Esih, Glasnović i Hasanbegović podržali preimenovanje Trga maršala Tita

Zlatko Crnčec

Foto: D. JELINEK

Foto: D. JELINEK

Predsjednik inicijative »Krug za trg« Ante Beljo rekao je da treba ukloniti sva obilježja nacizma, fašizma i komunizma, a da ploča HOS-a u Jasenovcu na kojoj se ustaški pozdrav »Za dom spremni« treba ostati jer je to »obilježje vezano uz Domovinski rat«



ZAGREB Saborski zastupnici Bruna Esih, Željko Glasnović i Zlatko Hasanbegović bili su na skupu inicijative »Krug za trg« na kojem se okupilo oko 1.500 ljudi koji podržavaju ideju da se zagrebačkom »Trgu maršala Tita« vrati ime »Kazališni trg«.


Esih je prisutnima poručila da će »zajedno promijeniti ime ovog trga« naglasivši da je »narod najveća snaga, zato se držimo zajedno i rezultat neće izostati, sada i u budućnosti«. Hasanbegović je rekao da »odluku o ovom moralnom i građanskom ruglu, Trgu maršala Tita, neće donijeti nikakvo činovničko povjerenstvo«.


– Donijet ćemo ga mi, vi, nova Gradska skupština koja će bez kalkulacija svojim glasovima promijeniti ime ovoga zlokobnoga simbola, rekao je Hasanbegović. Glasnović je pak rekao da su za promjenu imena Hrvati iz BiH i dijaspore.




– Za Hrvatsku i uz Krista protiv komunista, naglasio je Glasnović.


Predsjednik inicijative »Krug za trg« Ante Beljo rekao je da treba ukloniti sva obilježja nacizma, fašizma i komunizma, a da ploča HOS-a u Jasenovcu na kojoj se ustaški pozdrav »Za dom spremni« treba ostati jer je to »obilježje vezano uz Domovinski rat«.


Foto. D. JELINEK


Foto. D. JELINEK



– Ono je bilo sastavni dio jedinica koje su se borile za samostalnu Hrvatsku, a sam izraz »Za dom spremni« ima i današnja ruska vojska i drugi narodi. Ako je netko u određenom režimu upotrebljavao to ime, nije to ime samim tim zlo, rekao je Beljo.


Povjesničar Ivo Banac rekao je da je sama činjenica da u Zagrebu još uvijek postoji trg koji nosi ime Josipa Broza »mjera naše zaostalosti, konformizma i kukavičluka«, te da Hrvatskom danas vladaju »djeca komunizma koja žele prikriti nedjela i grijehe svojih očeva«.


Foto: D. JELINEK


Foto: D. JELINEK