Sastanak završio neuspjehom

Erjavec nakon sastanka hrvatskog i slovenskog premijera očekuje reakciju EK

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

»S obzirom na današnji neuspješan sastanak koji pokazuje da Hrvatska nema nikakve namjere implementirati arbitražnu presudu očekujem da će na adekvatan način reagirati Europska komisija«, rekao je Erjavec slovenskoj novinskoj agencij STA



LJUBLJANA Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u utorak, nakon sastanka hrvatskog i slovenskog premijera u Zagrebu kako je očito da Hrvatska ne namjerava poštivati arbitražnu odluku o granici i da bi na to trebala reagirati Europska komisija.


Hrvatski i slovenski premijer Andrej Plenković i Miro Cera nisu u utorak uspjeli približiti stajališta o načinu rješavanja graničnog spora. Slovenija i dalje inzistira na implementaciji arbitražne presude i smatra ju obvezujućom za obje države, a Hrvatska želi određeni stupanj fleksibilnosti i Sloveniji je predložila pravni okvir za rješavanje tog pitanja.


»S obzirom na današnji neuspješan sastanak koji pokazuje da Hrvatska nema nikakve namjere implementirati arbitražnu presudu očekujem da će na adekvatan način reagirati Europska komisija«, rekao je Erjavec slovenskoj novinskoj agencij STA.




Dodao je da nije niti očekivao da će na sastanku premijera doći do preokreta i da je to za Cerara bio samo »izgubljeni dan«.


»Ponovo se pokazalo da hrvatska politika i premijer Plenković ne namjeravaju poštovati arbitražnu presudu nego traže načine kako ju zaobići«, kazao je Erjavec, glavni Cerarov koalicijski partner.


Istaknuo je da Slovenija ne smije pristati na novi okvir traženja rješenja kroz bilaterlni dogovor o granici. »To bi značilo da odstupamo od arbitraže, čime bi Slovenija došla u situaciju u kopjoj Hrvatska opet neće poštovati dogovoreno«, rekao je šef slovenske diplomacije.


Erjavec smatra da od 29. prosinca, kada istječe šestomjesečni rok od objave arbitražne presude, Slovenija mora početi primjenjivati presudu, osobito na moru »gdje je granična crta precizno određena«, dok o granici na kopnu s Hrvatskom može kasnije pregovarati kako bi se granična crta učinila »životnijom« za pogranično stanovništvo.