Crvena tarifa

Energetski stručnjak savjetuje kako sniziti vršnu snagu: ‘Korištenje trošila treba pažljivo rasporediti’

Bojana Mrvoš Pavić

U Crvenom tarifnom modelu se, za razliku od Plavog i Bijelog, naplaćuje i trošak obračunske vršne radne snage  / snimio  V. KARUZA

U Crvenom tarifnom modelu se, za razliku od Plavog i Bijelog, naplaćuje i trošak obračunske vršne radne snage / snimio V. KARUZA

Perilica rublja, suđa, električni štednjak i bojler ne bi trebali biti istovremeno uključeni, nego razumno kombinirani, da se ne preoptereti mreža, upozorava Kalea



Hrvatska elektroprivreda reagirala je na članak »Jačim potrošačima struja poskupljuje za 1.000 kuna«, objavljen u tiskanom izdanju Novog lista 17. ožujka te na portalu dan kasnije. Netočna je tvrdnja navedena u najavi tiskanog izdanja članka, ističu iz HEP-a, kako su potencijalno veći računi za električnu energiju posljedica »HEP-ovog retarifiranja obračunske snage«, kao i tvrdnja u nadnaslovu članka, kako je »HEP granicu ulaska u crveni tarifni model naprasno spustio s 30 na 20 kW«.


„Napominjemo kako je Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA), a ne HEP, odredila da se tarifni model Crveni primjenjuje kod korisnika s priključnom snagom između 20 i 30 kW. Navedena odredba primjenjuje se kroz Opće uvjete za korištenje mreže i opskrbu električne energije koji su stupili na snagu 1. listopada 2015. godine. Do tada se taj tarifni model primjenjivao kod korisnika s priključnom snagom većom od 30 kW«, stoji u HEP-ovom reagiranju. Sukladno navedenoj odredbi HERA-e, to jest Općim uvjetima, HEP-Operator distribucijskog sustava (HEP ODS) je započeo provoditi postupno prebacivanje obračunskih mjernih mjesta korisnika s priključnom snagom između 20 i 30 kW iz tarifnog modela Bijeli ili Plavi (kod kojih obračunska vršna radna snaga nije tarifni element) u tarifni model Crveni.


Obavijest o promjeni


Također, netočna je tvrdnja iznesena u tiskanom i internetskom izdanju članka, navodi HEP, kako su »građani dovedeni u novu situaciju a da ih se na to prethodno nije upozorilo«. HEP ODS je, dodaju, prije realizacije prelaska na tarifni model Crveni krajnjim korisnicima čija su obračunska mjerna mjesta opremljena brojilima s mjerenjem snage, dostavio obavijest o navedenoj promjeni, u kojoj su krajnji korisnici informirani o odredbama Općih uvjeta, odnosno o prelasku u tarifni model Crveni. »U obavijestima je naglašena i mogućnost ostanka u postojećem tarifnom modelu, uz uvjet ograničenja priključne snage do uključivo 20 kW, o čemu se korisnik mora očitovati HEP ODS-u u traženom roku. Na taj način korisnik ne gubi postojeće pravo na odobrenu priključnu snagu, već se samo ograničava korištenje snage na 20 kW. Ukoliko se korisnik po primanju obavijesti ne očituje HEP ODS-u u traženom roku, svrstava se automatski u tarifni model Crveni. Za kupce koji su prešli u tarifni model Crveni postoji i dalje mogućnost povratka na tarifni model Bijeli ili Plavi, uz uvjet ograničenja snage, u skladu s Općim uvjetima«, kažu u HEP-u.




Podsjetimo, početkom ove godine u primjenu su krenuli novi Opći uvjeti za korištenje mreže i opskrbu električnom energijom koje je donijela HERA, a kojima je spuštena granica ulaska u tzv. Crveni tarifni model, sa 30 na 20 kilovata. U tom se modelu, za razliku od Plavog i Bijelog, naplaćuje i trošak obračunske vršne radne snage. Za sve potrošače koji već imaju ugovorenu priključnu snagu iznad 20 kilovata, i za sve one za koje se ustanovi da koriste priključnu snagu veću od 20 kilovata, značajno će biti povećani i računi, upozorio je za naš list Nenad Kurtović, savjetnik za energetiku udruge Splitski potrošač. Kao u Dalmaciji, isto će se događati svuda gdje kućanstva troše više električne energije nego što je to u prosjeku slučaj, i pritom angažiraju veću snagu, upozorio je. Po starim Općim uvjetima snaga se na računima za struju naplaćivala za priključnu snagu iznad 30 kW, dok su ostali, ispod te granice, plaćali samo mjesečni paušal od 20 kuna. Sad će, međutim, već za snagu iznad 20 kW plaćati mjesečni paušal od 50 kuna i još 51 kunu za svaki registrirani kilovat«, objasnio je Kurtović.


Na području Hrvatske, navodi HEP, nalazi se 21.199 obračunskih mjernih mjesta sa snagom između 20 i 30 kW, što je manje od jedan posto ukupnog broja obračunskih mjernih mjesta. Od navedenog broja, na kategoriju kućanstvo odnosi se 3.782, a na kategoriju poduzetništvo 17.417 obračunskih mjernih mjesta. HEP ODS je do sada realizirao ukupno 646 promjena na Crveni tarifni model u kategoriji kućanstvo te 7.018 promjena u kategoriji poduzetništvo, zaključuju u HEP-u.


Noću bez ograničenja


Kako za naš list ističe energetski stručnjak Marijan Kalea, snaga se može sniziti pažljivijim rasporedom korištenja postojećih trošila tijekom dana, a ne nužno nabavkom novih uređaja, koji imaju manju snagu. Konkretno, to znači da perilica rublja, suđa, električni štednjak i bojler ne bi trebali biti istovremeno uključeni, nego razumno kombinirani. Upravo je to svrha, napominje Kalea, obračuna vršne snage – da se ne preoptereti mreža.


– Protočne bojlere načelno treba izbjegavati, a ako ih ipak želimo – onda ćemo i platiti njihov, zapravo strahovit angažman snage. Termoakumulacijske peći treba puniti noću, u nižoj tarifi, i kad nema ograničenja vršne snage, a akumuliranu toplinu koristiti danju, kad je na snazi viša, skuplja tarifa – kaže stručnjak. U čitavom bi se priobalju, zaključuje, trebalo više okrenuti toplinskom korištenju Sunca kolektorima, nasuprot favoriziranom fotonaponskom korištenju, jer se četvornim metrom kolektora prosječno dobije tri puta više topline nego li električne energije iz četvornog metra fotonaponskog modula. To je moguće na prizemnicama, jednokatnicama, eventualno dvokatnicama povoljno izloženih krovova dovoljne površine, nažalost ne i u neboderima s malim površinama krovova – ističe Kalea.