Hrvatsko-slovenski spor

EUROPSKA KOMISIJA POZIVA NA DIJALOG: Hrvatski ribari isplovljavaju s policijom, stanje u zaljevu mirno

Hina

Inače, tijekom noći po svoje mreže je krenulo svega nekoliko hrvatskih ribara. Jedan od razloga je kraj sezone listova i sve slabiji ulov, a drugi je nelagoda i napetost koja je počela vladati kod hrvatskih ribara zbog nesigurnosti ribolova u Savudrijskoj vali, gdje se sve češće unutar hrvatske polovice zaljeva pojavljuju i slovenske patrolni policijski brodovi.



BRUXELLES – Europska komisija pozvala je Hrvatsku i Sloveniju da nastave dijalog na svim razinama i izbjegavaju bilo kakve poteze koji bi mogli naškoditi bilateralnim razgovorima te ponovila svoju spremnost da pomogne u provedbi arbitražne presude.


»Komisija traži od obje strane da nastave dijalog na svim razinama na konstruktivan, primjeren i nedvosmislen način i izbjegavaju bilo kakav potez koji bi naškodio bilateralnim razgovorima koji su u tijeku«, rekla je na konferenciji za novinare glasnogovornica EK Mina Andreeva, odgovarajući na upit novinara da komentira situaciju u vezi s graničnim sporom između Hrvatske i Slovenije.


»Komisija ostaje spremna pridonijeti ili olakšati proces kako bi se što bolje primijenio konačni pravorijek Arbitražnog suda«, dodala je Andreeva, najavivši da bi Komisija mogla još jednom raspravljati i razmotriti kako pridonijeti implementaciji arbitražne presude.




Ona je dodala da Komisija »pohvaljuje liderstvo koje su pokazali premijeri Hrvatske i Slovenije Andrej Plenković i Miro Cerar, koji su se 19. prosinca prošle godine sastali u uzvratnom Cerarovu posjetu Zagrebu«.


Hrvatska i Slovenija nisu tada uspjele približiti stajališta o načinu rješavanja graničnog spora, jer je Slovenija i dalje inzistirala na stajalištu da je arbitražna odluka obvezujuća za obje države i da se treba provesti, što Hrvatska ne želi, ali je zato Ljubljani ponudila pravni okvir za rješavanje tog pitanja.


O hrvatsko-slovenskom graničnom sporu Komisija je raspravljala 20. prosinca. Nakon toga, prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans izjavio je da je sastanak Plenkovića i Cerara dan prije u Zagrebu »dobar znak«.


U Savudrijskoj vali mirno 


Za to vrijeme, stanje u Savudrijskoj vali je mirno, premda su pripadnici slovenske policije jutros intervenirali, upozorivši hrvatskog ribara Diega Makovca da se, prema njihovoj procjeni, nalazi u slovenskom dijelu zaljeva, potvrdio je Hini načelnik sektora za granicu istarske Policijske uprave Loris Kozlevac.


»Sve se odvijalo uobičajenim scenarijem. Cijelo vrijeme su uz nas bila dva glisera hrvatske policije, da bi se kasnije pojavio i gliser slovenske policije u kojem je bio i slovenski inspektor ribarstva. Oni su nas upozorili da se, navodno, nalazimo u slovenskim teritorijalnim vodama, zapisali su naše podatke i napustili tu lokaciju«, izjavio je novinarima hrvatski ribar iz Savudrije Diego Makovac.


Dodao je kako je na tom mjestu zaljeva jutrošnji ulov bio prilično dobar, oko 120 riba listova.


Inače, tijekom noći po svoje mreže je krenulo svega nekoliko hrvatskih ribara. Jedan od razloga je kraj sezone listova i sve slabiji ulov, a drugi je nelagoda i napetost koja je počela vladati kod hrvatskih ribara zbog nesigurnosti ribolova u Savudrijskoj vali, gdje se sve češće unutar hrvatske polovice zaljeva pojavljuju i slovenske patrolni policijski brodovi.


Osim toga, kako navode, ribari strahuju od visokih kazni koje najavljuje slovenska strana koja se poziva na arbitražnu odluku da im pripada dvije trećine zaljeva, a koju Hrvatska ne priznaje, kao i nemogućnost prelaska (slovenske) granice ako ne plate te kazne.


Stoga je za večeras u Bašaniji kraj Umaga dogovoren sastanak svih hrvatskih ribara s tog područja kako bi se svi dogovorili i zauzeli zajedničke stavove uoči sutrašnjeg dolaska u Zagreb na sastanak s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem.


»Sve ovo što se događa u Savudrijskoj vali je zapravo teroriziranje hrvatskih ribara od strane slovenskih institucija. Hrvatska država mora primijeniti odgovarajuće mjere kako bi spriječila teroriziranje hrvatskih građana. Stoga od sutrašnjeg sastanka u Zagrebu očekujem potpunu zaštitu građana za svoju aktivnost na području Hrvatske, odnosno ribarenje u hrvatskim vodama«, poručio je savudrijski ribar Danilo Latin koji je potvrdio kako je noćas na moru bilo desetak tamošnjih ribara.