Potrebni deseci milijuna

ETIČNOJ BANCI NEDOSTAJU MILIJUNI Osnivači sami sebe zakočili prevelikim inicijalnim kapitalom

Gabrijela Galić

HNB je naveo da je Statutom etične banke predviđen kapital od 80 milijuna kuna / Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva

HNB je naveo da je Statutom etične banke predviđen kapital od 80 milijuna kuna / Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva

Hrvatska narodna banka (HNB) odbila dati odobrenja za rad etičnoj banci. Za pokriće zakonskog minimuma nedostaje im više od  26 milijuna kuna, a  za pokriće Statutom predviđenih sredstava nedostaje više od 76 milijuna kuna



ZAGREB   Hrvatska će još neko vrijeme čekati na otvaranje prve etične banke. Zadruga za etično financiranje zadnje tri godine radi na formiranju etične banke, a nakon što je Hrvatska narodna banka (HNB) odbila dati odobrenje za rad etičnoj banci te suglasnost za članove uprave i nadzornog odbora te banke, pitanje je kada će osnivači ponovo pokrenuti postupak »registracije«.


Iako su u etičnoj banci najprije tvrdili kako su odbijenicu dobili zbog manjih tehničkih propusta, poput nedostavljanja kopija osobnih iskaznica, jasno je bilo da se iza toga krije ozbiljniji problem. Točnije, nedostatak inicijalnog kapitala banke. To je potvrdio i sam HNB.


Ponovljeni upit


No, koliko trenutno iznosi inicijalni kapital etične banke, odnosno koliko im novca nedostaje kako bi bili usklađeni sa zakonskim odredbama o financijskim institucijama, niti nakon ponovljenog upita nismo doznali.




Prema Zakonu o kreditnim intitucijama za banku je propisan inicijalni kapital od 40 milijuna kuna, a HNB je naveo kako je Statutom etične banke predviđen kapital od 80 milijuna kuna. Pritom, Zadruga za etično financiranje kao osnivač banke nije dokazala da su osigurana sredstva za inicijalni kapital banke, što je uvjet za izdavanje odobrenja za rad kreditne institucije. Zadruga se u petak osvrnula na navode HNB-a, a ni u tom osvrtu, kao ni na naš ponovljeni upit, ne daje podatak o dosad prikupljenom inicijalnom kapitalu.


Sudeći prema javno objavljenim dokumentima s početka travnja, za pokriće zakonskog minimuma nedostaje im više od  26 milijuna kuna, dok im za pokriće Statutom predviđenih sredstava nedostaje više od 76 milijuna kuna. Naime, početkom travnja na sjednici Skupštine Zadruge za etično financiranje iznesen je podatak prema kojem buduća banka raspolaže s 3,5 milijuna kuna uplata. Tada je navedeno i da su odbili ulagača koji je nudio 10 milijuna kuna jer se nije uklapao u njihova načela rada.


»Uspjeli smo na regularan način dokazati svim akterima da je projekt kvalitetan, sada smo u fazi da je sve u našim rukama, te jedino o nama ovisi hoćemo li 31. svibnja sakupiti kapital ili ćemo sami sebe zakočiti«, riječi su Gorana Jerasa, upravitelja Zadruge unesene u zapisnik s travanjske skupštine.  Sudeći prema zbivanjima proteklih dana »sami su sebe zakočili«.  U priopćenju od petka, Zadruga, međutim, ističe kako je rok za dostavljanje dokaza o temeljnom kapitalu bio zadnji dan svibnja.


Svjetski model


»HNB je rješenje o odbijanju zahtjeva donio dva tjedna prije zadanog roka. Sve aktivnosti Zadruge bile su usmjerene na prikupljanje temeljnog kapitala te bi do 31. svibnja kapital bio prikupljen u punom iznosu«, navodi se u jučerašnjem priopćenju. Prvi čovjek Zadruge Goran Jeras navodi i kako bi se sve točke koje se spominju kao problematične u odluci HNB-a bile razrješene i, ako je potrebno, ispravljene »da je prije donošenja odluke HNB na bilo koji način obavijestio Zadrugu da neki od elemenata ne zadovoljavaju regulatorne zahtjeve«. Ističe i kako je Zadruga već poduzela korake koji su potrebni da se proces licenciranja nastavi »i u najkraćem mogućem roku uspješno dovrši, nakon čega bi prva etična banka u Hrvatskoj mogla započeti s radom«.


U Zadruzi za etično financiranje navode kako imaju svjetski relevantan bankarski model i izrađuju tehnološli najnapredniju bankarsku platformu. »Ona će sigurno uspjeti i zaživjeti na ovaj ili onaj način, tako da neometano nastavljamo dalje«, navode iz Zadruge.