Opasno vrijeme

EKSTREMNI TOPLINSKI UDAR Paklene vrućine stigle u Europu, za Hrvatsku izdano novo upozorenje

P. N.

Reuters

Reuters

Velika opasnost od toplinskih valova u četvrtak će biti u Zagrebu, Karlovcu, Kninu, Rijeci i Splitu, a u petak u Rijeci i Splitu. Budući da je Rijeka na udaru velikih vrućina ovih dana, kao i uvijek dosad stručnjaci savjetuju se da svi, a osobito starije i bolesne osobe izbjegavaju izlazak na sunce u najtoplijem dijelu dana i drže se zatvorenih prostora ili hladovine



Veći dio Europe ovaj tjedan očekuje iznimno toplo vrijeme, a pakleni toplinski val očekuje se u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španjolskoj i Velikoj Britaniji.


Državni hidrometeorološki zavod objavio je upozorenje na toplinske valove u Hrvatskoj. Velika opasnost od toplinskih valova u četvrtak će biti u Zagrebu, Karlovcu, Kninu, Rijeci i Splitu, a u petak u Rijeci i Splitu.


Budući da je Rijeka na udaru velikih vrućina ovih dana, kao i uvijek dosad stručnjaci savjetuju se da svi, a osobito starije i bolesne osobe izbjegavaju izlazak na sunce u najtoplijem dijelu dana i drže se zatvorenih prostora ili hladovine.


Temperatura bi u četvrtak u Zagrebu mogla doći do 38 stupnjeva Celzijevih, kao i u Kninu.




Kako pokazuju neki prognostički modeli, i u sljedećem tjednu toplinski val će se nastaviti, i to još višim temperaturama, no o tome je još uvijek prerano govoriti, kažu meteorolozi.


Njemačka službena meteorološka služba (DWD) objavila je da će toplinski val, pod nazivom Ulla, donijeti temperature od 38 Celzijevih stupnjeva . Meteorologinja Sabine Krueger kazala je da će temperature doseći vrhunac u srijedu kada će se popeti do 39 stupnjeva u okolici Frankfurta te do 40 stupnjeva u drugim dijelovima, javlja N1.


Najviša temperatura u Njemačkoj zabilježena je 7. kolovoza 2015. u bavarskom gradu Kitzingenu s 40,3 Celzijevih stupnjeva, prenosi DWD.


Istočna pokrajina Brandenburg povećala je razinu rizika od požara na 5 što je najviše moguće. Jednak rizik je proglašen u dijelovima pokrajine Mecklenburg-Vorpommern i Donjoj Saskoj.


Njemačka nije jedina koja se suočava s ekstremnim toplinskim udarom.


Francuska meteorološka služba Meteo France objavila je narančasto upozorenje za veći dio središnje i istočne Francuske upozoravajući da će se temperature podići iznad 40 stupnjeva.


U Parizu, gradske vlasti su postavile dodatne izvore vode za piće. Bazeni i klimatizirani prostori će se sljedećih dana u poslijepodnevnim satima otvoriti za ugrožene osobe, piše Večernji list.