Mareografske postaje

EKSTREMNE RAZINE MORA Hrvatski hidrografski institut izmjerio rekordni val na Jadranu

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

- Mareografska postaja Split u 4:02 sata izmjerila je razinu mora od 1.515 metara iznad mareografske nule, odnosno 91.1 centimetar iznad srednje razine mora. To je najveća razina mora izmjerena od 1955. godine, od kada je ova postaja započela s kontinuiranim mjerenjima.



Hrvatski hidrografski institut na mareografskim postajama u Splitu i Pločama zabilježio je danas “ekstremne razine mora”.


– Mareografska postaja Split u 4:02 sata izmjerila je razinu mora od 1.515 metara iznad mareografske nule, odnosno 91.1 centimetar iznad srednje razine mora. To je najveća razina mora izmjerena od 1955. godine, od kada je ova postaja započela s kontinuiranim mjerenjima.


Mareografska postaja Ploče je u 3:29 sati izmjerila razinu mora od 2.128 metara iznad mareografske nule, odnosno 88.7 centimetra iznad srednje razine mora. To je najveća razina mora izmjerena od 2002. godine, od kada je ova postaja započela s kontinuiranim mjerenjima, izvijestio je Hrvatski hidrografski institut.




Također, ovaj institut izmjerio je jučer u 16.00 sati rekordni val na Jadranu.


– Ovaj val zabilježen je u akvatoriju grada Dubrovnika pokraj otočića Sv. Andrija. Maksimalna visina vala iznosila je Hmax =10.87m s pripadajućom značajnom visinom vala Hs = 4.75m (stanje mora 6) i perioda T = 10s. Val je došao iz smjera Dirp = 167.1 °, navode u Hrvatskom hidrografskom institutu.


screenshot


screenshot