Hrvatski biser

EKOLOŠKI KRIMINAL? Nakon pisanja Novog lista, tužiteljstvo istražuje sumnjive ispuste na Plitvičkim jezerima

Boris Pavelić

Foto: N. REBERŠAK

Foto: N. REBERŠAK

Branitelji koji prosvjeduju protiv gradnje novih turističkih kapaciteta pored Velikog slapa snimili su fotografije koje, tvrde, prikazuju nelegalne kanalizacijske ispuste koji ekološki upropaštavaju Plitvička jezera, te pretpostavljaju da su nastali nakon što je počela gradnja novih kuća na Plitvicama



ZAGREB Tužiteljstvo istražuje jesu li Plitvice zagađene, potvrđeno je jučer našem listu u Općinskom državnom odvjetništvu u Gospiću.


»Provodimo izvide u kaznenom predmetu pokrenutom na temelju dojave o uočenim ispustima prema Nacionalnom parku Plitvička jezera«, izjavila je za naš list općinska državna odvjetnica u Gospiću Vera Magdić Bižanović. Ona je precizirala kako je gospićko tužiteljstvo, u sklopu te predistrage, zahtijevalo izuzimanje i analizu uzoraka vode iz nacionalnog parka.


Očekuju se izvješća


Kako je za naš list potvrdila voditeljica Odjela za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Ličko-senjske županije Jasmina Stilinović, ta je institucija obavila analizu uzoraka. »Obavili smo analize i nalaze uputili državnom odvjetništvu. Ništa više ne mogu reći«, kazala nam je Stilinović, odbijajući izvijestiti o rezultatima nalaza. Državna odvjetnica iz Gospića dodatno je objasnila kako je nalaz ličko-senjskog Zavoda za javno zdravstvo uputila vodopravnoj inspekciji u Zagreb, te da »očekuje njihovo izvješće«. »Sadržaj nalaza ne mogu vam reći«, kazala nam je i Magdić-Bižanović. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, u čijoj je nadležnosti vodopravna inspekcija, pitali smo kakvi su rezultati nalaza, ali odgovor još nismo dobili.





U našem je listu protiv gradnje i ekološkoga ugrožavanja Plitvičkih jezera govorio i ravnatelj Nacionalnog parka Anđelko Novosel, ali reakcija nadležnog Ministarstva zaštite okoliša i prirode bila je, u najmanju ruku, neobična – nakon Novoselova intervjua našem listu, zabranili su mu da javno govori bez njihova odobrenja. Nadajmo se da će ministarstvo sada, nakon što je tužiteljstvo otvorilo kriminalističku predistragu, o svemu promisliti još jednom.



Naš je list prije gotovo mjesec dana, 27. srpnja, objavio fotografije plastičnih cijevi iz kojih tekući otpad otječe u zaštićenu prirodu Nacionalnog parka Plitvička jezera, kao i prljave bare nastale od tih otpadnih voda. Te su fotografije snimili ratni veterani plitvičkoga kraja, koji već duže od dva mjeseca borave u šatoru pored plitvičkoga Velikog slapa, prosvjedujući protiv gradnje novih turističkih kapaciteta u samome srcu nacionalnog parka. Branitelji tvrde da su na fotografijama nelegalni kanalizacijski ispusti koji ekološki upropaštavaju Plitvička jezera, te pretpostavljaju da su nastali nakon što je počela gradnja novih kuća za odmor na Plitvicama.


Jedan od investitora na Plitvicama na te je optužbe u izjavi za RTL televiziju odgovorio tvrdnjom kako iz ispusta ne teku »fekalne vode«, nego »tehnološka, pročišćena voda«, koja navodno ostaje nakon što ugrađeni pročistači, sukladno propisima, pročiste fekalije. Taj je investitor ustvrdio kako gradi sukladno propisima, te da ne ugrožava prirodu.


Ugrožena baština


Za sudbinu Plitvičkih jezera, međutim, nisu zabrinuti samo tamošnji branitelji, čije obitelji uvelike ovise o održivosti tamošnjeg turizma. Kako su mediji već opširno pisali, UNESCO je Hrvatskoj zaprijetio uvrštenjem Plitvica na listu svjetske ugrožene baštine ne provedu li nadležne institucije rigorozne mjere zaštite i boljega upravljanja brojem posjetitelja, ali i ne propitaju ugrožava li Plitvice gradnja novih turističkih kapaciteta. Zabrinute su i utjecajne ekološke organizacije poput World Wildlife Funda, čiji je regionalni ogranak za jadransku regiju javno podržao braniteljski prosvjed.