Gradonačelnik Zagreba

Dvostruko se osigurao: Uz državljanstvo BiH, Bandić ima i hrvatsku diplomatsku putovnicu

Portal Novilist.hr

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek



Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić ima diplomatsku putovnicu Republike Hrvatske, potvrđeno je Indexu iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Ministarstvo civilnih poslova BiH jučer je potvrdilo da Bandić, uz hrvatsko, ima i bosanskohercegovačko državljanstvo.


“Sukladno Zakonu o putnim ispravama hrvatskih građana, članak 9.c, točka 21., gradonačelnik Grada Zagreba ima pravo na diplomatsku putovnicu za potrebe službenog putovanja u inozemstvo. Istim zakonom propisani su svrha i uvjeti korištenja diplomatske putovnice. Gradonačelniku Grada Zagreba Milanu Bandiću izdana je diplomatska putovnica 16. lipnja 2015. godine s rokom valjanosti do 16. lipnja 2020. godine”, odgovorili su na Indexov upit iz MVEP-a.


Diplomatska putovnica služi bržem i lakšem putovanju osobe koja ima tu putovnicu, ali ona ne jamči automatski diplomatski imunitet. Ipak, diplomatska putovnica donosi razne pogodnosti kod putovanja, primjerice za brži prolazak kroz kontrole i carinu, koja nositeljima ovog dokumenta uobičajeno ne pregledava prtljagu.




Pravo na diplomatsku putovnicu ima niz dužnosnika, od predsjednika RH i njegove ili njene obitelji, premijera i ministara pa do predsjednika sabora, a može se izdati i, primjerice, guverneru Hrvatske narodne banke.


Prema informacijama Indexa, Bandić je jedini gradonačelnik grada u RH koji ima diplomatsku putovnicu.


Bandić se prije dvije godine našao u skandalu kada se saznalo da je jako često putovao u Rim, po tvrdnjama nekih medija čak 62 puta u pet godina, dok su iz gradske uprave replicirali da je putovao “samo” 27 puta. U Gradu Zagrebu uvjeravaju da je Bandić tako često boravio u Rimu dogovarajući poslove u korist građana Zagreba.