Sustav razmjene informacija RESPER

Dva mjeseca za ispravljanje nedostataka: Europska komisija upozorila Hrvatsku zbog vozačkih dozvola

Danko Radaljac

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER



Hrvatska vlast, koja god bila, ima dva mjeseca da izvjesti Europsku komisiju o mjerama koje čini kako bi se uskladili s propisima o vozačkim dozvolama u Europskoj uniji. Ako se to ne napravi, Komisija može Hrvatsku poslati na Sud Europske unije.


Radi se o tome da se Hrvatska, prema tumačenju Europske komisije, nije povezala na mrežu vozačkih dozvola Europske unije, naziva »RESPER«, koja pridonosi međusobnoj suradnji država članica i osigurava izdavanje vozačkih dozvola u skladu s propisima EU-a. Prevedeno na jednostavan jezik, naša se administracija još uvijek nije »prikopčala« na sustav razmjene informacija o vozačkim dozvolama, koji je na snazi u EU od 2013. godine.


Hrvatska nije jedina dobila upozorenja od Komisije zbog direktive koje se odnose na regulaciju vozačkih dozvola. Tako je Cipar upozoren da nije osigurao međusobno priznavanje svih vozačkih dozvola EU-a. Danska pak nije precizno definirala kategorije vozačkih dozvola, a njihovi susjedi Šveđani upozoreni su da moraju ispravno prenijeti uvjete o medicinskoj podobnosti, pogotovo vezano za vozače pod alkoholom. Nizozemska i Portugal pak nisu do sada ispravno uskladili administrativna razdoblja valjanosti vozačkih dozvola. Sve ove države, isto kao i Hrvatska, dobile su dva mjeseca da izvijeste Europsku komisiju o tome što rade da isprave ove nedostatke.