Kalkuliranje

Dva Vladina scenarija za plin: Poskupljenje odgoditi do poslije izbora ili ga prevaliti na HEP?

Bojana Mrvoš Pavić

Kako se neslužbeno može čuti, razmišlja se o odgodi većeg poskupljenja, od dvadesetak posto, do 1. listopada, kad počinje sezona grijanja, a lokalni izbori budu već daleko iza



ZAGREB Vlada ni jučer nije donijela odluku o poskupljenju plina, tako produljivši agoniju potrošača. Premijer Andrej Plenković nije rekao kad će uredba o cijeni plina biti donesena, napominjući samo kako »ima još određeno vrijeme za to«.


»Nadležno Ministarstvo vodi razgovore s ključnim institucijama i Vlada će učiniti napor da ne dođe do povećanja cijena plina. To je vrlo jasan cilj koji sam dao ministru Slavenu Dobroviću. Kada se steknu uvjeti, Vlada će donijeti tu odluku«, poručio je Plenković.


Kako se neslužbeno može čuti, razmišlja se o odgodi većeg poskupljenja, od dvadesetak posto, do 1. listopada, kad počinje sezona grijanja, a lokalni izbori budu već daleko iza. Druga je razmatrana opcija da plin za kućanstva poskupi od 1. travnja ali simbolično, ili pak u trećem scenariju, ne poskupi uopće, no u obje će te varijante nastradati HEP, i to uoči najavljene privatizacije radi otkupa dionica MOL-a u Ini.




Plin je na svjetskom tržištu unatrag godinu dana poskupio za 25 posto pa je i poskupljenje neminovno. Kako se, međutim, bliže lokalni izbori, Vlada pod svaku cijenu poskupljene građanima želi izbjeći te razmatra opciju da ga prevali na HEP koji bi plin skupo kupovao na otvorenom tržištu, a onda ga jeftinije, po reguliranoj cijeni, prodavao lokalnim distributerima. U tom scenariju, ističu upućeni sugovornici, HEP može u godini dana nagomilati gubitak i do 300 milijuna kuna, čime će značajno izgubiti vrijednost uoči privatizacije. Osim toga, bude li Vlada preko HEP-a vodila socijalnu politiku, tvrtka u javnu ponudu dionica neće niti moći, odnosno nitko za HEP neće niti biti zainteresiran, čime će Vlada morati odustati od kupnje dionica Ine.


Da bi poskupljenje bilo što simboličnije, razmatra se i ideja da se uzme Plinacru na transportnim naknadama, kao i dio marži lokalnim distributerima. Kako obje stavke čine manje od deset posto računa građana, realno poskupljenje opet će namiriti HEP. Na kraju će građani platiti manje, ali će posljedica po državu biti više.


»Još jednom Vladinom odgodom odluke o cijeni plina hrvatskim je građanima poslana poruka da Vlada nema jasnu viziju, ni dovoljno stručnih znanja i hrabrosti da preuzme odgovornost i donese odluke koje izravno utječu na živote velikog broja ljudi«, priopćeno je iz HNS-a, u kojem smatraju da i izjave inistra energetike Slavena Dobrovića oko cijene struje pokazuju da »bezidejno i besciljno lutaju i opasno nas vode prema santi leda«.