Dužne više od 2 milijarde kuna

Dug bolnica drastično povećan: Veledrogerije prijete nestašicom lijekova

Ljerka Bratonja Martinović

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

U proteklih šest mjeseci dug je narastao za 500 milijuna kuna, a ako se  rast nastavi, rezultirat će s milijardu kuna novog duga u 2018., tvrde u Koordinaciji. Ministarstvo tvrdi da neće doći do nestašice i da se radi na dugoročnom  rješavanju duga



ZAGREB  Dug bolnica za lijekove prešao je dvije milijarde kuna i dalje raste, upozorili su jučer iz HUP-ove Koordinacije veledrogerija te najavili moguću nestašicu lijekova u slučaju da Vlada hitnom intervencijom ne podmiri dio duga.


Samo je u proteklih šest mjeseci dug bolnica prema veledrogerijama narastao za 500 milijuna kuna, a  ako se takav dramatični rast nastavi, rezultirat će s milijardu kuna novog duga nastalog samo u 2018. godini, tvrde u Koordinaciji.


Prema informacijama kojima raspolažu, nema naznaka da će se taj trend u skorije vrijeme zaustaviti, niti postoji mogućnost da se u značajnijem opsegu podmiri, što su u veledrogerijama od Vlade očekivali.




– Takav razvoj situacije veledrogerijama ostavlja sve manje mogućnosti za ekonomsku opravdanost poslovanja te su sve jasnije naznake da bi se već u slijedećim tjednima mogla dogoditi nestašica lijekova – upozoravaju iz veledrogerija.


Posljednje upozorenje


Prema podacima koje iznose, do kraja svibnja ukupna dugovanja bolnica prema veledrogerijama iznosila su više od dvije milijarde kuna. Svaka treća bolnica ili 24 bolnice od njih 62, ima rokove plaćanja dulje od 365 dana, a šest bolnica plaća svoje račune u rokovima duljim od dvije godine. Time se, podsjećaju u Koordinaciji, značajno prekoračuju zakonski rokovi plaćanja od 60 dana.


Iz Koordinacije poručuju da su veledrogerije, kao odgovoran dionik hrvatskog zdravstvenog sustava, godinama davale maksimalan doprinos da opskrba bolnica lijekovima ne bi došla u pitanje, no granice vlastitih mogućnosti – kažu – odavno su iscrpljene. Apel koji šalju, poručuju, »posljednje je upozorenje« za rješavanje njima neizdržive situacije.


– Bolnice u prosjeku stvaraju 80 milijuna kuna duga mjesečno, uz rokove plaćanja izvan svih zakonskih propisa. Takav način poslovanja ne može podržati niti jedan ekonomski model. Od veledrogerija se očekuje da poštuju zakone, uredno isporučuju lijekove i medicinsku opremu, uredno plaćaju obveze te isplaćuju plaće i doprinose za 1.600 zaposlenih – navodi Josip Matusinović, predsjednik HUP-Koordinacije veledrogerija. Pitanje je, kaže, iz kojih sredstava bi sve to trebali financirati, nakon što je iz resornih ministarstava dobio informaciju da nemaju namjeru osigurati dodatna sredstva koja bi usporila  dramatični rast duga. Razgovori predstavnika HUP-a s resornim ministarstvima traju gotovo godinu dana, ali bez naznaka rješenja gorućeg problema duga, tvrde u Koordinaciji.


Budući da su iscrpljeni svi modeli razgovora, preostaje, kažu, jedino financijska intervencija Vlade ili nestašica lijekova.


– Obavijestili smo premijera i nadamo se da do najgoreg scenarija neće doći, jer o mogućnosti poslovanja veledrogerija ovisi redovita isporuka lijekova bolnicama i posljedično radna mjesta za 1.600 zaposlenih. Pitamo se vrlo ozbiljno tko će snositi odgovornost za kolaps sustava – poručuje Matusinović.


Pritisak na Vladu


Iz Ministarstva zdravstva na ovu su objavu reagirali priopćenjem u kojem tvrde da nestašice lijekova neće biti.


– Svjesni smo težine problema i na njegovom rješavanju intenzivno radimo u suradnji s veledrogerijama, s kojima je dosad održano više sastanaka – kažu u Ministarstvu zdravstva.


Lani je, podsjećaju, problem privremeno riješen uplatom 1,267  milijardi kuna po osnovi zakonske obveze države da podmiri trošak zdravstvene zaštite određenih kategorija osiguranika.


– U kontinuiranom smo kontaktu s bolnicama i veledrogerijama, kao i s Ministarstvom financija, te neće doći ni do kakve nestašice lijekova, a sigurnost pacijenata neće biti dovedena u pitanje, tvrde u Ministarstvu zdravstva te zaključuju da se radi i na dugoročnom rješavanju problema zdravstvenog duga.


Sličan pritisak prema Vladi veledrogerije su pokrenule i u ljeto prošle godine, nakon čega im je podmiren dio duga – podsjetio je ministar financija Zdravko Marić.


– Pritisci koji dolaze od dobavljača nisu ništa novo, treba ih uzeti ozbiljno, ali moj  i stav Ministarstva financija, ne samo sad, nego je to bilo i prije, kod drugih ministara financija, nije pitanje tumačenja koliko novca nedostaje, nego trebaju mjere koje će sustav i na troškovnoj strani učiniti financijski održivim – poručio je Marić.