"Uvoza" ospica bit će još

Dubrovačka epidemija ospica gotova, novi slučajevi u Zadru i Splitu

Ljerka Bratonja Martinović

Nl arhiva

Nl arhiva

U posljednjih se nekoliko dana po jedan oboljeli pojavio u Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji: kod mlađeg muškarca hospitaliziranog u splitskom KBC-u laboratorijski su potvrđene ospice, a kod pacijentice hospitalizirane u zadarskoj bolnici obrada još traje



ZAGREB Ukupno 17 oboljelih bilanca je epidemije ospica koja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji traje od svibnja, a prema procjenama epidemiologa uskoro će se proglasiti zaustavljenom.


To ne znači da rizika od ospica u Hrvatskoj nema. U posljednjih se nekoliko dana po jedan oboljeli pojavio u Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji: kod mlađeg muškarca hospitaliziranog u splitskom KBC-u laboratorijski su potvrđene ospice, a kod pacijentice hospitalizirane u zadarskoj bolnici obrada još traje.


Epidemiološke službe provjeravaju njihov cijepni status i osobe s kojima su posljednjih tjedana bili u kontaktu.




– U ovom trenutku ne možemo još reći da je prestala cirkulacija virusa ospica u populaciji Dubrovačko-neretvanske županije, iako podatak da unazad 18 dana nema nijednog laboratorijski potvrđenog slučaja ospica daje nadu da ćemo uskoro, ako ne bude novooboljelih, moći konstatirati da je zaustavljeno širenje ospica u županiji – kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).


Da bi se epidemija smatrala zaustavljenom, treba proći razdoblje od jedne ili dvije najduže inkubacije, koja traje 21 dan. Tako bi prema blažem kriteriju dubrovačka epidemija za tri dana bila gotova.


– Velikim angažmanom uspjeli smo zaustaviti epidemiju, no sigurno je da će uvoza ospica biti još – ističe Bernard Kaić iz Službe za epidemiologiju HZJZ-a.


Prema službenim podacima, od 17 oboljelih u Dubrovniku od 24. svibnja, 16 je laboratorijski potvrđenih i jedan bez laboratorijske potvrde. Petnaestero oboljelih ospice su dobili nakon kontakta s bolesnikom koji se najvjerojatnije zarazio na Kosovu, dok se  jedan oboljeli najvjerojatnije zarazio u Francuskoj.


Većina oboljelih odrasle su osobe, a među njima samo je četvero djece mlađe od pet godina. Najmlađi oboljeli bila je beba od osam mjeseci, a najstariji je bio u dobi od 56 godina. Zadnji laboratorijski potvrđeni slučaj zabilježen je 15. lipnja, zbog čega epidemiolozi smatraju da će se kolanje ospica na tom broju i zaustaviti.  


Prema informacijama kojima raspolažu u HZJZ-u, dvije su se osobe razboljele unatoč tome što su primile dvije doze cjepiva protiv ospica, jedna je osoba primila samo jednu dozu, njih četvero uopće nije cijepljeno protiv ospica, a za deset oboljelih nije poznat cijepni status.


Nakon pojave ospica značajno je porastao interes za cijepljenjem djece koju roditelji nisu cijepili prema obaveznom kalendaru. Po riječima dr. Kaića, u zadnjih je mjesec-dva na dubrovačkom području gdje je procijepljenost najniža u Hrvatskoj, protiv ospica cijepljeno više stotina djece, njih gotovo tisuću.


Osim 17-tero oboljelih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, ove su godine u Hrvatskoj zabilježena još dva slučaja ospica “uvezenih” iz inozemstva: jedan kod djeteta zaraženog u Austriji, koje se razboljelo u Krapinsko-zagorskoj županiji krajem travnja, te drugi u svibnju kod odrasle osobe u Sisačko-moslavačkoj županiji, najvjerojatnije također zaražene izvan Hrvatske.


U ta dva slučaja nije došlo do prijenosa virusa na okolinu. I kod dvoje oboljelih na području Splita i Zadra, prema saznanjima epidemiologa, najvjerojatnije se radi o tzv. importiranim ospicama iz neke od država u kojima epidemija traje.


Epidemija ospica s više od 200 oboljelih zabilježena je u Hrvatskoj 205. godine, a gotovo svake godine zabilježi se više sporadičnih slučajeva zaraze bez intenzivnijeg širenja virusa. Dobra procijepljenost stanovništva smatra se najboljom zaštitom od širenja epidemije kakva je zahvatila susjedne Srbiju i BiH.