Veliki problem

Državi je na naplatu stiglo prvih 48 milijuna eura jamstava danih Uljaniku. To je, nažalost, tek početak

P. N.

Snimio Milivoj Mijošek

Snimio Milivoj Mijošek

Što će nas dočekati glede narudžbi koje su u ovom trenutku otkazane, a u ovom trenutku su teške negdje oko 70-ak milijuna eura. To ćemo vidjeti u prvim danima slijedećega tjedna, kaže ministar gospodarstva Darko Horvat



Zbog situacije u Uljaniku na naplatu je stigao dio državnih jamstava koja su dana brodogradilištu. Naplatu je, kako je objavio Dnevnik Nove TV, pokrenula mađarska OTP banka u iznosu od 48 milijuna eura koje su sada banci platili svi porezni obveznici.


Ukupno državi prijeti naplata od čak pola milijarde eura. Prva sljedeća su na redu jamstva zbog nedavno otkazanih gradnji brodova. Novac je to za koji se mogao izgraditi još jedan Pelješki most ili čak 250 dječjih vrtića. 


– Hrvatska poštanska banka u ovom trenutku se nije odlučila na takav korak. Što će nas dočekati glede narudžbi koje su u ovom trenutku otkazane, a u ovom trenutku su teške negdje oko 70-ak milijuna eura. To ćemo vidjeti u prvim danima slijedećega tjedna, kaže ministar gospodarstva Darko Horvat.




– Vodimo razgovore s bankama po tom pitanju ali kakvi god razgovori bili, oni jesu konstruktivni, ali u konačnici oni su posudili novce i za to imaju instrument osiguranja, a to je državno jamstvo – prenosi Dnevnik.hr riječi ministra Zdravka Marića. 


Novi list jučer je objavio kako je stiglo mišljenje Europske komisije u kojem stoji kako škverovi više ne smiju dobiti ni kunu države, kao i da je moguće da će Bruxelles tražiti povrat jamstava. Više o tome možete pročitati OVDJE.