Nevjerojatno

Država sistemom “najbrži prst” ponovo zakinula poduzetnike

P. N.

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Mostovka Sonja Čikotić pozvala je poduzetnike da zajedno napišu prigovor



Saborska zastupnica Mosta Sonja Čikotić pozvala je poduzetnike koji smatraju da su zakinuti zbog metode „najbrži prst“ pri dostavljanju projektnih prijedloga „Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP-a kroz informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT)“ da joj se jave kako bi zajedno napisali prigovor zbog uočenih nepravilnosti.


Naime, iako su se poduzetnici, poučeni iskustvom, prijavljivali u 11:00:00 ili 11:00:01, odnosno čim je omogućeno podnošenje, po prijavi im se otvarao drugi prozor s informacijom da moraju čekati, a potom i da im je vrijeme prijave, primjerice, 20, 38, 60 ili 105 sekundi kasnije.


„Metoda najbržeg prsta kao kriterij dodjele bespovratnih sredstava, umjesto kvalitete projekta ili broja radnih mjesta koja bi se osigurala tim sredstvima, apsolutno nije pravedna, a posebno kad imamo takav sustav da ne može obraditi prijave iako se inzistira na istovremenom podnošenju. Poduzetnici, javite mi se ako smatrate da ste oštećeni u ovom postupku, da zajedno složimo prigovor!“ – izjavila je Sonja Čikotić.




Nejasno je na koji način se podupire poduzetništvo ako se poziv obustavlja nakon pristiglih 200% prijava, jer je sustavu tako lakše, ni čemu onda služi sva hrvatska opsežna birokracija i administracija ako je MRRFEU projekte od kojih bismo se trebali razvijati svelo na najbrži prst.


„Ministarstvo navodno želi poboljšati konkurentnost hrvatskog poduzetnika, a izlazi u susret sustavu za prijavu umjesto poduzetniku. Ovo je još jedan primjer u nizu bespotrebne birokracije, koju građani financiraju da ih guši, umjesto da im olakša rad i potakne ih na uspjeh. Zašto plaćamo službenike za kreiranje javne politike razvoja gospodarstva, kad se poduzetnicima indirektno poručuje da bi im bolje bilo jačati prst kako bi kliknuli prije svih, nego pisati projekt od kojeg će nam gospodarstvo biti jače?“ – upozorila je Sonja Čikotić.