Kako do svog doma

Država namjerava oživjeti gradnju POS stanova, dio ih planira dati u najam za deficitarne kadrove

Bojana Mrvoš Pavić

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Ministarstvo graditeljstva planira, nakon ovog projekta, dodatno oživjeti program gradnje i kupnje POS stanova, čija je cijena povoljnija od tržišne cijene stanova, dok će reaktiviran biti i program POS plus, u kojem država isto subvencionira kupljeni kvadrat stana



Do petka prijepodne, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) odobrila je 756 subvencija države na stambene kredite, a obradila ukupno 910, od dosad pristiglih 1.767 zahtjeva. Sto i pedeset ih je vraćeno podnositeljima na dopunu dokumentacije, dva su zahtjeva odbijena, a dva su podnositelja odustala od utrke za kreditom u kojem država tijekom prve četiri godine dužniku plaća polovicu mjesečne rate. Zbog čega su neki odustali, nije poznato, dok je u slučaju odbijenih zahtjeva riječ bila o stanovima koji čiji »papiri« nisu potpuno uredni.


Ono što se početkom rujna, kad je zaprimanje zahtjeva počelo, činilo kao nemilosrdna utrka, to ipak više nije. Jagme za subvencioniranim kreditima nema, i iako je prvog dana zaprimanja u APN prije tri tjedna pristiglo 950 zahtjeva, sad ih dolazi svega par desetaka dnevno.


Prvih 950 bili su, naime, zahtjevi obrađivani u bankama i nekoliko mjeseci prije, koji su čekali primjenu zakona o subvencioniraju. Kako prosječna rata kredita za koji se traži subvencija izosi 3.100 kuna, a država na raspolaganju kroz iduće četiri godine ima po 35 milijuna kuna godišnje, APN će, okvirni je izračun, moći odobriti od 1.900 do dvije tisuće subvencija.




Zahtjeve će sigurno zaprimati još koji tjedan, budući da je namjera primiti do 2.100 zahtjeva. Bude li viška zahtjeva u odnosu na dostatan novac, neki će možda biti odbijeni, no postoji i mogućnost, kako se neslužbeno može čuti, da država i za njih nađe još sredstava pa svi koji budu zadovoljavali kriterije, budu i odobreni.


Doznajemo i to da Ministarstvo graditeljstva planira, nakon ovog projekta, dodatno oživjeti program gradnje i kupnje POS stanova, čija je cijena povoljnija od tržišne cijene stanova, dok će reaktiviran biti i program POS plus, u kojem država isto subvencionira kupljeni kvadrat stana.


Novi program na kojem Ministarstvo radi je, doznajemo, gradnja i davanje POS-ovih stanova u povoljan najam kadrovima kojih nedostaje u malim sredinama – liječnicima, nastavnicima, stomatolozima, farmaceutima, i slično.