Predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata

Drlje: I druge EU države protiv privatizacije zdravstva

Ljerka Bratonja Martinović



Javno zdravstvo u Hrvatskoj mora se sačuvati pod svaku cijenu, poručio je danas predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata, Marijo Drlje, povodom svjetskog Dana zdravlja i Dana borbe protiv privatizacije i komercijalizacije zdravstvene i socijalne zaštite.


– Hrvatska nije jedina država u Europi koja ima pokret protiv privatizacije i komercijalizacije zdravstvene i socijalne zaštite, imaju to i druge europske države, poput Velike Britanije, Španjolske, Švicarske, Grčke. Nisu to samo Drlje i Gorjanski, nego se to događa u čitavoj Europi, a u Hrvatskoj se o tome šuti – ističe Drlje. Njegovoj se inicijativi pridružio osječki Fond Hipokrat, uz podršku Hrvatske udruge leukemija i limfoma, Hrvatske udruge dentalnih tehničara, Udruge Nada, Crvenog križa grada Zagreba, te Hrvatskog pokreta za prava pacijenata. Cilj im je, kaže, potaknuti društvo na manje pohlepe i sebičnosti nekih lobista u javnom zdravstvu, te na više solidarnosti, humanosti, plemenitosti u solidarnom javnom zdravstvenom sustavu koji nema alternativu.


Na konferenciju za novinare Udruge hrvatskih pacijenata pozvani su i predstavnici vlasti, strukovnih udruge i sindikata, ali se pozivu nije odazvao nitko od pozvanih. “Pozvali smo više od 300 ljudi, ali se nitko nije javio da podrži javno zdravstvo. Razočarani smo, to je njihova očita poruka da ne podržavaju javni zdravstveni sustav”, ocijenio je Drlje.