Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. prosinca 2019.
Znanstveni skup »Socijalizam na klupi«

Dr. Tvrtko Jakovina: Da se ozbiljnije postupalo s nesvrstanima, danas ne bi bilo izbjeglica

Tvrtko Jakovina / Foto N. REBERŠAK
Tvrtko Jakovina / Foto N. REBERŠAK
Autor:
Objavljeno: 3. listopad 2015. u 22:20 2015-10-03T22:20:23+02:00

PULA Povjesničar dr. Tvrtko Jakovina je na pulskom Fakultetu ekonomije i turizma, gdje se održava trodnevni 2. međunarodni znanstveni skup »Socijalizam na klupi«, održao predavanje o Pokretu nesvrstanih koji je koncem 80-ih, premda zamišljen kao poluga jačanja jugoslavenskog vanjskopolitičkog položaja, nadjačan i razgrađen raspadom Jugoslavije i krajem Hladnog rata. »Sve smo odbacili«, kazao je dr. Jakovina u svom izlaganju. 

– Nesvrstani su zagovarali ekonomski razvoj »trećeg svijeta«, razvoj Juga. Da se možda tada ozbiljnije postupalo, danas ne bismo imali izbjegličke valove koji nepovratno mijenjaju svijet u kojem živimo, naglasio je. Čini mu se nedopustivim da se ozbiljno i brižljivo građene politike nipodoštavaju. Upitan obnavlja li se iznova Hladni rat, Jakovina je prvo kazao da se bez Sirije nije mogao nikad riješiti ni Libanon ni palestinsko-izraelsko pitanje. Smatra opasnim da Zapad rješava bliskoistočnu krizu i u Siriji određuje crte razgraničenja na šijitski, kurdski i sunitski dio.

– Rusija je u Siriji, dolaze Kinezi. Putin ne radi glupe poteze; intervencija u Siriji ima veze s Ukrajinom. Putin je podignuo ulog, i vjerojatno time trajno dobio Krim, kazao je Jakovina, ponovivši Kissingerovu tvrdnju da mimo, a pogotovo protiv Rusije, nema mira u Europi, dodavši pritom da je SAD, unatoč svemu, jedini jamac mira u svijetu jer drugih mehanizama nema. Jakovina je rekao i da je Jugoslavija kada je riječ o skandinavskim zemljama, imala najbolje odnose Finskom, a zbog osjetljivog odnosa Finske prema Sovjetskom savezu, a i Kraljevina Jugoslavija nije imala veleposlanika ni u jednoj skandinavskoj zemlji, osim u Finskoj, i to samo zbog tadašnjeg, kako je rekao Jakovina, osluškivanja Rusije. Brojnim predavanjima danas će završiti trodnevni skup čija je središnja tema bila »Socijalizam: izgradnja i razgradnja«

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.