Muke studenata

Domovi se obnavljaju, a subvencije ne pokrivaju ni pola cijene privatnog smještaja

Ljerka Bratonja Martinović

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Studenti će subvenciju primati četiri mjeseca, a prva isplata na računima bi se trebala naći u rujnu



Za oko 4.500 studenata zagrebačkih fakulteta koji su dobili mjesto u studentskim domovima »Cvjetno naselje« i »Stjepan Radić« ova je jesen posebno stresna. Upravo je započela obnova dvaju domova, zbog čega su studenti prisiljeni tražiti privatni smještaj, višestruko skuplji od sobe u studentskom domu. U projektu vrijednom 285 milijuna kuna, koji se dijelom financira iz europskih fondova, obnavlja se svih osam paviljona Cvjetnog naselja te sedam od ukupno 12 paviljona na Savi. Obnova je pokrenuta povodom Europskih sveučilišnih igara koje će se iduće godine održati u Zagrebu i Rijeci. Druga faza radova uključivat će obnovu petog i šestog paviljona te centralnog objekta s trgovinom, kinom i menzama u SD »Stjepan Radić«, a planira se za kolovoz iduće godine.


Prema službenom roku, radovi bi trebali završiti do Božića, no studenti se boje da u svoje obnovljene sobe neće ući prije proljeća. S odabirom izvođača radova se, naime, kasnilo, a nakon dva propala natječaja javne nabave, posao je na kraju izravnim dogovorom dobila tvrtka Projektgradnja. Unatoč kašnjenju s početkom radova, uprava Studentskog centra tvrdi da će se rokovi poštovati, a radovi završiti prije kraja godine.



Pulskim studentima novi dom


Novi studentski dom u Puli popunjen je do posljednjeg mjesta. Useljavanje će se odvijati od 1. do 9. listopada, a od ove akademske godine u dom će biti smješteno 136 studenata. Potvrdila je to voditeljica Studentskog doma Josipa Torbarina Pola rekavši da cijena još nije službeno definirana, no očekuje se da će smještaj koštati oko 750 kuna mjesečno. Ministarstva znanosti za smještaj po studentu izdvaja 200 kuna. (D. B. P.)





Prema projektu obnove, povećat će se kvaliteta stanovanja i razina osiguranja u domovima. Svaka će soba imati vlastiti frižider, nov namještaj, internet… Kapaciteti soba neće se mijenjati, što znači da će sobe i dalje uglavnom biti dvokrevetne, no poboljšat će se uvjeti soba za studente s invaliditetom u Cvjetnom naselju.


Postojeća cijena smještaja u domu od 200 kuna u starim paviljonima nakon obnove će se mijenjati, no ona će i dalje biti daleko ispod troška koji studenti moraju platiti za privatni smještaj u nekom od zagrebačkih stanova. Za povećani trošak stanovanja, koji će domski studenti svakako osjetiti ove jeseni, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta osiguralo je subvenciju od 400 kuna po studentu mjesečno. Taj im iznos neće ni izdaleka biti dovoljan za pokriće troškova privatnog smještaja, jer se cijene privatnih stanova za smještaj dvoje studenata kreću od 200 eura pa naviše. Financijska pomoć države osigurat će im, dakle, tek polovinu mjesečne cijene koju moraju platiti za privatni smještaj. Studenti će subvenciju primati četiri mjeseca, a prva isplata na računima bi se trebala naći u rujnu.


Kako se na tržištu privatnih iznajmljivača stanova najednom našao »višak« od nekoliko tisuća studenata, stanodavci zbog povećane potražnje mogu podizati cijene, pa doći do stana zadovoljavajuće cijene i lokacije u Zagrebu ovih dana nije nimalo lako. Pomoći studentima odlučili su salezijanci, koji su pozvali Zagrepčane koji imaju sobu ili krevete viška da u sljedeća tri mjeseca pruže smještaj studentima koji nisu uspjeli dobiti sobu. Na projekt Kafarnaum već se javilo 150 obitelji i ponudilo smještaj studentima.