Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
24. siječnja 2020.
Prognoza

Dolazi sunčani vikend, idealan za boravak u prirodi. Vakula kaže da će idući mjeseci biti natprosječno topli

Foto Roni Brmalj
Foto Roni Brmalj
Autor:
Objavljeno: 29. ožujak 2019. u 7:27 2019-03-29T07:27:46+01:00

Po već ustaljenom ritmu ovog relativno toplog ožujka, jednog od toplijih u znanoj povijesti, a ponegdje vjerojatno i blizu rekordno toplog, te većinom siromašnog s kišom - ostvarit će se želje mnogih za stabilan i sunčan, te ne osobito vjetrovit i iznadprosječno topao vikend, povoljan za kojekakve aktivnosti na otvorenome. Naravno, uz upozorenje za još povremenu ponegdje jaku i olujnu buru, osobito u petak, te onima osjetljivije kože na duljinu izlaganja suncu zbog već "umjerenog" UV indeksa - mjere jakosti sunčeva zračenja. A i alergičari mogu imati nevolje zbog većinom visoke koncentracije peludi drveća, osobito breze u unutrašnjosti te čempresa i borova na Jadranu, gdjegod i vrba, jasena i topole.

Valja spomenuti da sasvim bezbrižni i dalje ne mogu biti ni oni koji imaju osjetljivije bilje na otvorenome, budući da će i sljedećih dana po nizinama biti mjestimičnog mraza. Srećom, sve rjeđeg i slabijeg, koji će većini prouzročiti manje štete od prošlogodišnjega.

Osim tog mraza, nekima bi možda moglo biti zanimljivo podsjetiti se na prošlogodišnje meteo-događaje i usporediti, primjerice, prve kvartale prošle i ove godine, a i pogledati tek objavljeno izvješće Svjetske meteorološke organizacije o stanju klime u svijetu u 2018. godini, prema kojem se može zaključiti kako se ubrzava djelovanje klimatskih promjena. Tome u prilog idu i najnovije dugoročne prognoze, koje upućuju na povećanu vjerojatnost nastavka iznadprosječne topline i sljedećih mjeseci, najavljuje HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

U petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano, u zapadnijim krajevima s povremeno umjerenom naoblakom. Uz slab do umjeren sjevernjak i sjeveroistočnjak jutarnja će temperatura biti od -2 do 1 °C, a poslijepodnevna oko 16 °C. U središnjoj Hrvatskoj podjednaka poslijepodnevna toplina i slabije izražena jutarnja svježina, uz više oblaka nego na istoku, te uz samo ponegdje umjeren sjeveroistočni vjetar.

Najvjetrovitije će i dalje biti na sjevernom Jadranu, uz i dalje često jaku buru, osobito podno Velebita u noći i ujutro s olujnim udarima, a poslijepodne će mjestimice zapuhati sjeverozapadni vjetar, pogotovo na otvorenome moru, koje će biti i valovito. Na moru će biti vedro, a prema unutrašnjosti oblačnije, posebice u noći i prijepodne, kada ponegdje u gorju može pasti malo kiše. Temperatura zraka ujutro od -1 do 2 °C, uz more oko 8 °C, a poslijepodne 17 ili 18 °C, u gorju oko 13 °C.

Na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije još toplije, mjestimice i 20 °C, te uz vedrinu ukrašenu samo ponekim oblakom, najprije uz buru, gdjegod u noći i ujutro i jaku, zatim većinom umjeren maestral. More umjereno valovito, prema otvorenome i valovito, a vidljivost izvrsna.

Sljedećih dana još toplije, na kopnu ujutro uz sve rjeđi i slabiji mraz, te uz pretežno sunčano vrijeme, osobito u nedjelju i vedro, a od ponedjeljka ponovno sve više oblaka uz povećanje vjerojatnosti za kišu, te svježije, povremeno uz sjeveroistočnjak. I na Jadranu do ponedjeljka vedro ili samo malo oblačno, te iznadprosječno toplo, uz noćnu i jutarnju buru, uglavnom podno Velebita i jaku, zatim većinom umjeren maestral. Prema sredini novog tjedna oblačnije, vjerojatno uz jačanje juga i mjestimičnu kišu, piše Vakula.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.