Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 26
Sutra: 9° 9° 26
25. siječnja 2020.
Centar za suočavanje s prošlošću

Documenta: Jednako tretirajte sve žrtve rata

Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 1. rujan 2019. u 20:25 2019-09-01T20:25:00+02:00

»Prateći izvještaje s događanja na kojima se obilježavao Dan nestalih osoba i s tim povezane aktivnosti najviših državnih dužnosnika, mogao se steći jasan i jednostran dojam da su sve nestale osobe hrvatske nacionalnosti, stradale u Domovinskom ratu, za čiju se sudbinu ne zna te da je ključ rješenja tog pitanja isključivo u državnim strukturama Republike Srbije«, poručuju iz Documente

ZAGREB Centar za suočavanje s prošlošću Documenta poručio je u nedjelju hrvatskim vlastima da moraju jednako tretirati sve žrtve Domovinskog i Drugog svjetskog rata, bez obzira na njihovu nacionalnost, rasu ili spol.

Documenta u priopćenju tvrdi da ravnopravni tretman žrtava propisan u novom Zakonu o osobama nestalim u Domovinskom ratu nije u potpunosti zaživio.

»Prateći izvještaje s događanja na kojima se obilježavao Dan nestalih osoba i s tim povezane aktivnosti najviših državnih dužnosnika, mogao se steći jasan i jednostran dojam da su sve nestale osobe hrvatske nacionalnosti, stradale u Domovinskom ratu, za čiju se sudbinu ne zna te da je ključ rješenja tog pitanja isključivo u državnim strukturama Republike Srbije«, poručuju iz Documente.

Istaknuli su da je premijer Andrej Plenković primio predstavnike obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, bez sudjelovanja udruženja koja okupljaju obitelji stradalih Srba.

Također su ocijenili su da su održane komemoracije primarno vezane za nestale hrvatske branitelje ili civile koji su stradali u velikosrpskoj agresiji, dok za stradale i nestale s druge strane rata, pretežno srpske nacionalnosti, ističu, nije bilo mjesta.

Time se, tvrde, još jednom dovelo u pitanje je li hrvatska vlast u stanju priznati sve ubijene 90-tih kao stradale građane Republike Hrvatske kojima dugujemo pijetet.

»Kada će hrvatska vlast priznati sve žrtve Drugog svjetskog rata, poraća i 90-tih kao žrtve, koji su ne samo stradali u obrani domovine nego i nevino stradali kao žrtve zločina i bezumlja rata?«, pitaju u priopćenju. Dodaju i kako to otežava mogućnosti humanizacije odnosa cjelokupnog hrvatskog društva prema žrtvama ma koje nacionalnosti one bile.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.