Ministar zaštite okoliša

Dobrović o Lećevici: Netaknuta priroda možda i nije najbolje mjesto za gradnju centra za gospodarenje otpadom

Hina

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević



Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović je u petak navečer u Šibeniku rekao kako izgradnja centra za gospodarenje otpadom Lećevica na spašava situaciju na postojećem odlagalištu otpada na Karepovcu u Splitu, a da netaknuta priroda možda i nije najbolje mjesto za gradnju takvog centra.


Predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović te ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević sastali su se u petak u Šibeniku sa šibenskim županom Goranom Paukom te splitsko-dalmatinskim Zlatkom Ževrnjom gdje su razgovarali o Regionalnom centru za gospodarenje otpadom Lećevica. Sastanak je organiziran na inicijativu premijera Andreja Plenkovića, koji je bio na prvom dijelu sastanka, a zbog dogovorenih obveza potom otišao u Zadar.


Ministar Dobrović je nakon sastanka kazao kako izgradnja centra u Lećevici, (pokraj Unešića u Šibensko-kninskoj županiji) na spašava situaciju na postojećem odlagalištu otpada Karepovac u Splitu te kako netaknuta priroda možda nije najbolje mjesto za gradnju takvog centra.»Premijer se upoznao s prijeporima koji postoje oko lokacije centra za gospodarenje u Lećevici i to je dobar pristup koji treba pozdraviti jer je bitno da se čuju svi argumenti, dobre i loše strane i da se to temeljito razmotri. Izgradnja centra u Lećevici ne spašava situaciju na Karepovcu i sanacija Karepovca definitivno mora ići pod hitno , na način kako je ministarstvo predložilo, a to je da se odvija u dvije faze. Kroz prvu fazu trebaju se osigurati kapaciteti potrebni do izgradnje centra koji će onda prihvatiti otpad. To nužno znači da se u tom vremenu mora razviti sustav odvojenog prikupljanja, sukladno novom planu gospodarenja otpadom« kazao je ministar Dobrović u Šibeniku.

Dodao je da ostaje otvoreno pitanje zoniranja mikrolokacije centra, budući ono nije provedeno sukladno uvjetima Pravilnikom o uvjetima za utvrđivanje zona sanitarne zaštite. »Trebaju biti visoke podzemne vode da bi se ustanovila stvarna zona sanitarne zaštite. To je nužan preduvjet da bi se nastavilo s procedurom izgradnje centra u Lećevici, rekao je ministar Dobrović.




Kako je dodao, treba uvažiti prigovore iz Šibensko-kninske županije jer je neobična činjenica da su dva centra, Lećevica i Bikarac, geografski bliska, na udaljenosti manjoj od 30 kilometara.


Važno je da se gradovi i općine, posebno u Dalmaciji, pomaknu s mjesta i da krenemo uspostavljati moderni sustav koji uključuje odvojeno prikupljanje« istaknuo je Dobrović. U vezi s utjecajem odlagališta otpada u Lećevici na okoliš, posebno na podzemne vode, ministar je rekao da »postoji, bojazan da u dosadašnjoj proceduri ti nalazi nisu u dovoljnoj mjeri uzeti u obzir.» Moje mišljenje je da u Hrvatskoj moramo brinuti gdje i kako smjestiti takve uređaje. Možda netaknuta priroda, područje gdje možemo proizvoditi zdravu hranu koju su europski susjedi spremni platiti po visokoj cijeni nije najbolja pozicija, budući će se greške u ovoj fazi plaćati dugi niz godina« rekao je Dobrović.


Sastanku je prisustvovao i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević koji je rekao da je uvjeren kako će se pronaći rješenje koje je u interesu obje županije.


»Ako procjene utjecaja na okoliš dobiju zadovoljavajuću ocjenu, mi ne vidimo razloga da se ne izda akt za gradnju. Sad ćemo vidjeti jesu li potrebna dodatna ispitivanja podzemnih voda«, rekao je Kuščević.


Župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk je rekao kako su pred premijerom i ministrima ponovili stav o Lećevici, koji je poznat još po zaključcima Županijske skupštine iz 2004. , zaključcima Općinskog vijeća Unešića 2002. te primjedbama na formalno pravne radnje oko studije izgradnje centra u Lećevici. Očekujemo da se u konačnici ta priča razriješi u korist stanovnika i Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije jer traje već 15 godina.Premijer Plenković je rekao kako je za njega to bio vrlo koristan informativni sastanak na kojem je čuo predstavnike obje županije.Zbrinjavanje otpada je vrlo važne tema oko koje postoje različita stajališta s obzirom na lokaciju centra za gospodarenje otpadom u Lećevici, komentirao je premijer u Šibeniku