Hoegh LNG

Dobra vijest za hrvatske pomorce: Lakše do posla na jednoj od najprestižnijih brodarskih kompanija

Marinko Glavan

Reuters

Reuters

Studenti će imati priliku po stjecanju diplome odmah raditi na brodovima Hoegh LNG-a



Diplomirani studenti Pomorskog fakulteta u Rijeci i Odjela za pomorstvo zadarskog sveučilišta ubuduće će lakše dolaziti do prvog ugovora, i to na jednoj od najprestižnijih svjetskih brodarskih kompanija, Hoegh LNG-u, prema sporazumu o suradnji što su ga jučer u Zagrebu potpisali dekan Pomorskog fakulteta Alen Jugović, Predstavnik zadarskog odjela za pomorstvo kapetan Dalibor Ivanišević, predstavnik Hoegh LNG-a Kenneth Guttormsen te Mario Zorović, direktor Zorović Maritime Servicesa.


Sporazum, prema riječima predstavnika brodara, otvara veće mogućnosti zapošljavanja pripravnika, odnosno kadeta i asistenata, ali i više radnih mjesta za hrvatske časnike, te usavršavanje i stjecanje dodatnih stručnih znanja za profesore Pomorskog fakulteta i Odjela za pomorstvo, na brodovima Hoegh LNG-a.


Sporazum je, ističe dekan Pomorskog fakulteta Jugović, izuzetno značajan kako za studente, tako i za nastavnike fakulteta.




– Naši studenti će imati priliku, po stjecanju diplome, izravno ići na razgovore za posao na brodovima Hoegh LNG-a, te se na njima zaposliti i odraditi vježbenički staž, ali i nastaviti karijeru. Za nas je vrlo važan dio sporazuma mogućnost da naši nastavnici izravno na brodovima stječu dodatna znanja i usavršavaju se, budući da je riječ mahom o FSRU brodovima-terminalima za prihvat i uplinjavanje ukapljenog prirodnog plina, te brodovima za prijevoz ukapljenog prirodnog plina – rekao je Jugović.


Hoegh LNG jedan je od pionira LNG tehnologije i prijevoza ukapljenog prirodnog plina, kao i razvoja i upravljanja FSRU brodovima, te ujedno vodeći operater te vrste brodova u svijetu. Ta je tvrtka, ističe Mario Zorović, iznimno važna za hrvatske pomorce, jer zapošljava velik broj časnika na svojim LNG carrierima i FSRU brodovima, a s novim sporazumom taj će broj u budućnosti biti još veći.


– Hoegh nam je praktično najstariji klijent za kojeg radimo od 1996. godine. Trenutno imamo pri Hoeghu 182 vrhunska časnika iz Hrvatske, većinom na management nivou, sve redom fakultetski obrazovani ljudi i najbolji kadar koji se može naći na LNG trzistu u svijetu. Posebno su obučeni u upravljanju FSRU brodovima, a firma kao takva nudi najbolje uvjete zaposlenja hrvatskim pomorcima uopće u Hrvatskoj – kazao je Zorović.