Obavljeni razgovori

Do kraja veljače bit će poznat sastav Plenkovićevog “Povjerenstva za suočavanje s prošlošću”

Zlatko Crnčec

Andrej Plenković / Foto Davor KOVAČEVIĆ

Andrej Plenković / Foto Davor KOVAČEVIĆ

Među potencijalnim članovima povjerenstva nalaze se povjesničari, pravnici, sociolozi, te drugi stručnjaci koji bi mogli dati svoj sud o ovoj problematici, a još uvijek nije donesena odluka hoće li u tom tijelu biti i predstavnici političkih stranaka. Kako se može neslužbeno doznati, konačan bi sastav ovog tijela mogao biti poznat do kraja veljače



ZAGREB – U tijeku su intenzivni razgovori oko sastava povjerenstva koje je sredinom prosinca prošle godine najavio premijer Andrej Plenković, a čija bi zadaća bila donošenje stručnog suda o kontroveznim temama iz bliže hrvatske prošlosti. Kako se može neslužbeno doznati već su obavljeni razgovori s potencijalnim članovima ovog povjerenstva o kojem se počelo govoriti nakon slučaja u kojem je u Jasenovcu, nedaleko od mjesta gdje je tijekom drugog svjetskog rata postojao ustaški logor, podignut spomenik poginulim pripadnicima HOS-a na kojem se nalazi i ustaški pozdrav »Za dom spremni«.


Među potencijalnim članovima povjerenstva nalaze se povjesničari, pravnici, sociolozi, te drugi stručnjaci koji bi mogli dati svoj sud o ovoj problematici, a još uvijek nije donesena odluka hoće li u tom tijelu biti i predstavnici političkih stranaka. Kako se može neslužbeno doznati, konačan bi sastav ovog tijela mogao biti poznat do kraja veljače. Još je uvijek nemoguće doznati koliko je stručnjaka prihvatilo sudjelovanje u radu ovog tijela niti o kojim se imenima točno radi.


Premijer Plenković rekao je krajem prošle godine da će se preporuke budućeg Povjerenstva »pretočiti u propise u pogledu simbola totalitarnih režima«, te da će se cijeli posao oko toga završitu u dva do tri tjedna.




– Onima koje to vrijeđa ja se ispričavam. Vrlo jasno, vrlo precizno, ponavljajući da ovu temu kanim riješiti na način da ćemo formirati pluralističko povjerenstvo koje će zatvoriti ono što se zove suočavanje s prošlošću. Hrvatska to još nije napravila, rekao je Plenković 18. prosinca prošle godine u emisiji HRT-a »Nedjeljom u dva« komentirajući slučaj postavljanja ploče za poginule pripadnike HOS-a.


Tom je priklikom naglasio da ovakve teme želi »staviti na kolosijek političke rasprave u kojoj će sudjelovati i pravnici i povjesničari i stručnjaci koji će pristupiti toj temi na način na koji je Hrvatska 1990. godine nije pristupila kao druge zemlje sjeveroistočne Europe«. Plenković je tada naglasio i da ovu temu želi izmaknuti od politikantstva.