Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. studenoga 2019.
Simpozij 'Mediji i zdravlje'

Do kraja godine skuplje participacije, a stiže i katalog zdravstvenih usluga?

Ministar zdravstva Milan Kujundžić na simpoziju Mediji i zdravlje u Grožnjanu / Snimila Barbara ČALUŠIĆ
Ministar zdravstva Milan Kujundžić na simpoziju Mediji i zdravlje u Grožnjanu / Snimila Barbara ČALUŠIĆ
Autor:
Objavljeno: 30. lipanj 2018. u 17:55 2018-06-30T17:55:13+02:00

Ministar zdravstva Milan Kujudžić potvrdio je da bi novi zakon mogao dodatno povećati participiranje osiguranika i definirati opseg usluga na koje pacijenti imaju pravo kroz katalog zdravstvenih usluga

GROŽNJAN  Novi Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju koji bi prema sadašnjim planovima trebao biti usvojen do konca godine, mogao bi dodatno povećati participiranje osiguranika i definirati opseg usluga na koje pacijenti imaju pravo kroz, po novome, katalog zdravstvenih usluga.

Potvrdio je to jučer novinarima na simpoziju Mediji i zdravlje ministar zdravstva Milan Kujundžić, dodajući kako je svjestan da će i Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju donijeti brojne polemike, jednako i aktualne izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

– Maksimalan iznos partipacije osiguranika bez dopunskog zdravstvenog osiguranja sada iznosi 2.000 kuna i razmišlja se o povećanju. Na nekog ste potrošili 75 tisuća ili 190 tisuća kuna, a on će ako nema dopunsko osiguranje platiti samo dvije tisuće kuna. U radnoj verziji zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju to je samo jedan od oblika koji je u razmatranju – potvrdio je Kujundžić koji smatra da bi osjetno trebali poskupjeti cigarete i alkohol, u prvom redu kao preventivna mjera.

Jamstva Vlade za riječku bolnicu

Prema neslužbenim informacijama, Vlada bi predstojeći tjedan trebala usvojiti odluku kojom se za izgradnju druge faze riječke bolnice, odnosno bolnice za majku i dijete na Sušaku, odobrava jamstvo za kreditno zaduženje od ukupno 680 milijuna kuna, čime bi se s dosad uloženih 70 milijuna u cijelosti pokrio projekt izgradnje nove bolnice vrijedan 750 milijuna kuna.
– Riječka bolnica već sada ima osiguranih 400 milijuna, a ova Vlada razmatra da se taj iznos podigne za još 350 milijuna kuna kako bi se napravio cjeloviti optimalan objekt – kazao je jučer Kujundžić.

Zajednički interesi

Najavio je podizanje razine kontrolinga u zdravstvenim ustanovama kroz sustav gdje će se točno znati tko koliko radi, što radi, koliko se troši i kakvi su ishodi liječenja. Oni koji puno rade i ostvaruju dobre rezultate, trebali bi biti i dodatno plaćeni.

– Ono što izaziva prijepor kod jednog broja liječnika i onih koji ih podržavaju, kod novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti najmanje je sporno. Svi su se kod pregovora oko zakona vodili za osobnim interesima, a mi se vodimo zajedničkim interesima. Liječnici su očekivali da će za nula kuna postati vlasnici ordinacija u primarnoj, i isto tako za nula kuna prodavati ordinacije i sami odlučivati tko će ih naslijediti, rekao je Kujundžić, objašnjavajući zašto bi prema novom Zakonu do četvrtine ordinacija u PZZ-u trebalo ostati u okvirima domova zdravlja gdje bi, kako je obećao, liječnici trebali dobivati plaće prema rezultatima svoga rada.

Ostavka je ispod tastature

Na primjedbe Ines Strenja Linić da je obmanuo liječnike u PZZ-u Kujundžić je rekao da ne zna komunicirati pa je možda počinio grešku koja je prouzročila nesporazum, ali im to nije obećao.
– Za razliku od većine vas političara, ja se nikog ne bojim. Nikad to nisam govorio pred novinarima, no prije nego što sam postao ministar zarađivao sam duplo više. A moja ostavka stoji ispod tastature na radnom stolu i nema dana da ne pomislim na nju, izjavio je Kujundžić rekavši i kako tjedno dobiva »headhunterske« ponude od najprestižnijih svjetskih bolnica.

Također, s novim zakonom liječnici koncesionari neće moći izbjegavati dežurstva jer će, ako ne budu dežurali, izgubiti ugovor s HZZO-om.

– Zdravstvena mreža predviđa 2.450 ordinacija obiteljske medicine, a sada ih je 2.350, što znači da nam ih nedostaje tek oko tri posto. Puno veći problem muči pedijatriju u PZZ-u u kojoj već tridesetak godina djecu liječe stručnjaci koji za to područje imaju veće znanje od liječnika opće prakse. Njih bismo trebali imati oko 330, a imamo ih 280 te to doista predstavlja realnu ugrozu sustava – upozorio je Kujundžić.

Konačni udarac

Predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo, MOST-ova Ines Strenja Linić koja je javno podržala prosvjede primaraca, Kujundžića je jučer u Grožnjanu upozorila da je obmanuo primarce ostavljajući ih u pripremama novog zakona u uvjerenju da će svi imati pravo na vlastitu ordinaciju.

– U zadnjoj minuti utakmice, pod političkim pritiskom ministar je promijenio prijedlog zakona kakav je bio u e-savjetovanju. Prvenstveno mislim da je to politički pritisak župana i Milana Bandića čija ruka očito toliko vrijedi u Saboru da se ovaj put moralo popustiti i pred pravima liječnika. Umjetno stvaramo domove zdravlja koji pozitivno posluju upravo na račun liječnika koji su potplaćeni. Katastrofalna je činjenica da je Dom zdravlja  Splitsko-dalmatinske županije u županijsku kasu vratio 3,4 milijuna kuna od decentraliziranih sredstava koje nisu utrošli. Mogli su uređivati ambulante u Sinju i Vrgorcu, po dalmatinskim otocima, platiti specijaliste, no oni su taj novac vratili u proračun. Ovo je konačni udarac primarnoj zdravstvenoj zaštiti, pogotovo liječnicima specijalistima koji rade u okvirima domova zdravlja s plaćom od 7.500 kuna koliko ima i bolnički specijalizant. Ovaj Zakon nije riješio ni problem bolničkih specijalista, ni prekovremenog rada, a ukinuo je pripravnički staž i time propustio novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti učiniti modernim zdravstvenim zakonom, poručila je Strenja Linić koja smatra da ovakav Zakon nije trebalo ni donositi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.