Savjetnica za obrazovanje

Divjak i nema nešto dobro za reći o Milanovićevoj savjetnici, kontroverzna je po više poteza

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević



BRUXELLES Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u četvrtak kako o Jadranki Žarković koju je predsjednik Republike Zoran Milanović odabrao za svoju savjetnicu za obrazovanje “nema nešto dobro za reći” te da je stoga bolje pričekati njezine prve poteze.


“Mislim da sve ovakve velike teme vodi predsjednik sam, a savjetnicu ne bih komentirala. Ako nemam nešto dobro za reći o ljudima onda bolje da zasad pričekamo prve poteze na tom planu”, rekla je Divjak novinarima u Bruxellesu na sastanku Vijeća EU za obrazovanje.


Novi predsjednik Republike potvrdio je kako će psihologinja i nekadašnja ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković biti njegova savjetnica za obrazovanje te demantirao medijske navode da je kao ravnateljica te agencije slala učitelje i nastavnike na predavanja udruge U ime obitelji i Hrvatskog generalskog zbora.




Žarković je na mjesto ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje imenovana u Milanovićevu premijerskom mandatu 2015., u vrijeme ministra obrazovanja Vedrana Mornara. Na tu je funkciju izabrana u konkurenciji od čak 12 kandidata, a mediji su tada izvještavali kako je cijeli izbor proveden u tajanstvenim uvjetima.


Problematizirali su i njezinu odluku s početka mandata o naprasnom ukidanju Oskara znanja koji se dodjeljuje najuspješnijim učenicima na državnim i međunarodnim natjecanjima.


Jadranka Žarković dugi je niz godina radila i u zagrebačkoj Klasičnoj gimnaziji gdje je predavala psihologiju. Istu zagrebačku gimnaziju završio je i Milanovićev sin Ante Jakov, a sad je pohađa mlađi sin novoizabranog predsjednika.


U vrijeme dok je bila ravnateljica AZOO-a ta je ustanova 2016. bila pokrovitelj konferencije “Obitelj i škola: ključ odgoja za vrijednosti” udruge U ime obitelji te je uvrštena u sustav stručnog usavršavanja nastavnika. Konferencija je ostala upamćena zbog niza diskriminatornih tvrdnji na račun homoseksualnih osoba i “moćnog LGBT lobija”, javlja Jutarnji.


Zanimljivo je da je u siječnju lani Agencija suorganizirala konferenciju za 2600 nastavnika “Kreativnost i inovativnost u nastavi”, na kojoj je jedan od voditelja radionica bio Robert Kopal, glavni HDZ-ov analitičar.


– Ne znam na koje zamjerke mislite. Neistina je da je sponzorirala predavanja. Nekome očito smeta. Bit će moja savjetnica, ne ministrica. Dakle, neće odlučivati o resursima i sredstvima. Vodila je Agenciju četiri godine, ima značajno iskustvo u tom području i ne pripada nijednom klanu.


Ne kažem da netko želi njezino mjesto, ali nekome očito smeta, rekao je jučer predsjednik Milanović, potvrdivši da će njegova savjetnica za obrazovanje biti Jadranka Žarković. 


Jadranka Žarković dobra je prijateljica Sanje Musić Milanović.