Mateo Perak ne skriva ogorčenost

Direktor uspješne tvrtke nakon bezuspješne borbe s hrvatskom birokracijom: ‘Selite, djeco’

P. N.

Mateo Perak, hrvatski poduzetnik, požalio se da mu HZZ nije dopustio da bude mentor osobi bez radnog iskustva



Hrvatski poduzetnik, osnivač i šef tvrtke Profico, Mateo Perak, požalio se danas na svojoj Facebook stranici na krutu birokraciju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji mu nije dopustio da jednoj osobi bez radnog iskustva, tijekom stručnog osposobljavanja za rad, bude mentor za ekonomske poslove u svojoj firmi, budući da nije završio ekonomiju, javlja portal Net.hr.


Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.


“I tako, kaže HZZ da ja ne mogu biti mentor za stručno osposobljavanje za ekonomske poslove (jer nisam ekonomist!) u firmi koju sam stvarao godinama od nule, i to ne samo radio ekonomske poslove nego i stvarao sve interne procese od prodaje, marketinga, pripreme za računovodstvo, bizdeva, financijskog, operativnog, projektnog i account menadžmenta, bazične administracije itd… itd…


Prošao iskustvenu školu




Odrađivao sam i stvarao svaku tu poziciju dok nisam razvio poslovanje do te razine da zaposlim nekoga da preuzme poziciju. I tako poziciju po poziciju. Sve stvari koje nemaju veze s mojom strukom (mag.ing. računarstva), niti sam ikad imao u obrazovanju bilo kakav predmet koji mi je dao navedena znanja. Prošao sam na tim područjima iskustvenu školu u kojoj sam iz nekoliko pokušaja u malom gradu Splitu, negdje u zabačenom dijelu svijeta, podigao zdravu tvrtku, izvozno orijentiranu, koja posluje bez zaduženja s A1++ bonitetom, dvije godine zaredom na Deloitte listi 50 najbrže rastućih tech kompanija u CE regiji, ne znam ni sam koliko uspješno isporučenih projekata, zadovoljnih klijenata. Koju god metriku da uzmeš, minimalno smo ok, ako ne i više.”


‘Rak rana društva’


“I onda neki birokrat s pečatom odluči da ja nisam kvalificiran da nekoga BEZ RADNOG ISKUSTVA podučim ekonomskim poslovima. Nakon 20 godina radnog iskustva i samo nešto manje radnog staža. Ne veličam sebe, ali ekipa, ja itekako mogu naučiti nekoga BEZ ISKUSTVA bazičnim ekonomskim poslovima u svojoj firmi. I kasnije ga učiniti korisnim na tržištu rada ili u vlastitoj tvrtki (jer bi sigurno kasnije zaposlili tu osobu, kao i svaki put do sada). Pričamo o generičkim ekonomskim poslovima za koje smo radili prijavu, nisam se postavio kao mentor za računovodstvo ili financije.


Pitam se gdje prestaje birokracija, a počinje zdrav razum?! Ekipa na zakonodavnoj i birokratskoj strani, stvarno ste rak rana društva i stvarno nam ne dajete nikakvu šansu da konkuriramo bržim, agilnim, kreativnim i inteligentnim globalnim ekonomijama. Selite, djeco”, poručio je Perak.