"Opseg poslova izuzetno velik i kompleksan"

Direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić prije izbora zaposlio dva savjetnika

Darko Pajić

Iako je sasvim izvjesno da prvi čovjek HC-a neće s njima još dugo raditi, Josip Škorić raspisao je natječaj i zaposlio savjetnike iz Osijeka i Vukovara



RIJEKA Svega dvadesetak dana prije parlamentarnih izbora predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić zaposlio je na neodređeno vrijeme dva savjetnika, a ugovori su sklopljeni s Borisom Sabo za radno mjesto savjetnika za poslove informatike i sa Savkom Brekalo za radno mjesto savjetnika za ekonomske poslove. Prethodno je uredno bio raspisan javni natječaj za oba radna mjesta, Brekalo je izabrana između pet kandidata, dok je Sabo bio jedini kandidat na natječaju.


Riječ je o ljudima koji će na svojim novim radnim mjestima zasigurno dočekati odluke nove Vlade i NO-a o izboru nove Uprave HC-a, iako je sasvim izvjesno da prvi čovjek HC-a Josip Škorić, koji ih je zaposlio, neće s njima još dugo raditi, jer svakako ulazi u kriterij stranačkih kadrova koji su s politikom došli, pa će s politikom vjerojatno i otići.


   Škorić je bio kandidat na listi HDZ-a na parlamentarnim izborima 2007. godine u 4. izbornoj jedinici, koja obuhvaća Osječko-baranjsku i Virovitičko-podravsku županiju, a više njegovih dužnosti vezano je upravo uz Osijek, između ostalog je riječ o funkcijama predsjednika nadzornih odbora Zračne luke Osijek i Vodovoda Osijek.   

Kvalifikacije


S druge strane kvalifikacije novih savjetnika u HC-u govore da je Savka Brekalo, koja će davati savjete u ekonomskim poslovima, prije odlaska na novi posao radila kao voditelj Organizacijske jedinice općih poslova Uprave za ceste Vukovarsko-srijemske županije.




Drugi savjetnik u HC-u Boris Sabo prije novog zaposlenja radio je kao vlasnik obrta »In extremis« za projektiranje i razvoj informacijskih sustava sa sjedištem u Osijeku, čija je djelatnost između ostalog bila upravo pružanje savjeta o računalnoj opremi, što će sada raditi i u HC-u.


   Na upit naše redakcije o razlozima zapošljavanja novih savjetnika iz Hrvatskih cesta odgovaraju kako su spomenuti natječaji raspisani u listopadu, kao i da HC prema sistematizaciji radnih mjesta, ima predviđeno pet radnih mjesta za savjetnike koja nikad nisu bila u cijelosti popunjena, pored čega su radna mjesta dosadašnjih savjetnika djelomično ispražnjena zbog odlaska pojedinih djelatnika u mirovinu. Dodaje se da je HC ostao i bez člana Uprave za financije, kao i da je u srpnju ove godine Josip Škorić preuzeo dužnost direktora, a novi članovi Uprave nisu imenovani.


   – Kako je opseg poslova HC-a izuzetno velik i kompleksan, logički se ukazala potreba za zapošljavanjem stručnog kadra pri uredu direktora, koji bi bio od pomoći u rješavanju svakodnevnih zadataka, savjetovanju u pojedinim specijaliziranim područjima koja nisu struka direktora društva, a time i u donošenju odluka, navode u Uredu za odnose s javnošću HC-a.


Dodaju kako je i broj djelatnika u Sektoru za financijske i ekonomske poslove znatno manji zbog odlaska ljudi u mirovinu, kao i da je početkom godine direktor Sektora za financije i ekonomske poslove otišao u mirovinu.   

Nisu mogli sačekati


Zaključuje se kako je zbog svega navedenog zapošljavanje savjetnika za ekonomske poslove bilo nužno kako bi u budućnosti bio od pomoći Upravi i direktoru Sektora.


Slično je i sa savjetnikom za informatiku, pa očito proizlazi kako su kadrovski problemi s manjkom kvalitetnih kadrova u HC-u bili toliko veliki da nikako nisu mogli sačekati nekoliko mjeseci, provesti konzultacije s novom Vladom i tada imenovati savjetnike ostavljajući pritom džentlemenski mogućnost da onaj tko dobije povjerenje za idući mandat dobije i pravo odabrati ljude koji će ga savjetovati ukoliko mu takvi uopće budu potrebni.