Sabor

Dio većine i oporbe kontra HDZ-a; Most, HSLS, i SDP zajedno režu proračun stranaka?

Dražen Ciglenečki

Foto D. Jelinek

Foto D. Jelinek

Amandmanom zastupničkih klubova Mosta i HSLS-a, stranke bi ukupno izgubile 14,85 milijuna kuna, a za tu bi se svotu uvećala stavka Hrvatske zaklade za znanost



ZAGREB   Za nekoliko bi se dana u Saboru ponovno mogla dogoditi svojevrsna ad hoc koalicija dijela većinskih stranaka, Mosta i HSLS-a, sa SDP-om. Prvi je to put bilo prilikom izglasavanja Ranka Ostojića za predsjednika Odbora za nacionalnu sigurnost, prošli tjedan su Most i SDP zajedno srušili kvorum u parlamentu, a sada bi se mostovci, liberali i socijaldemokrati mogli naći na istoj strani, a kontra HDZ-a, tijekom glasovanja o amandmanu na prijedlog državnog proračuna, kojim se traži smanjivanje prihoda političkih stranaka. 


Tim amandmanom zastupničkih klubova Mosta i HSLS-a, stranke bi ukupno izgubile 14,85 milijuna kuna, a za tu bi se svotu uvećala stavka Hrvatske zaklade za znanost. Neslužbeno doznajemo da se HDZ oštro protivi smanjenju svojih proračunskih prihoda i da će Vlada vjerojatno stoga odbiti ovaj amandan. Ali, to ne znači da će Most i HSLS odustati. 


Tražit će glasovanje


– Mi smo predložili taj amandman i nemamo ga namjeru povlačiti, pa makar ga Vlada ne prihvati. Inzistirat ćemo da se u Saboru o njemu glasuje, a onda je sve otvoreno. Ne znam kako bi SDP mogao glasovati protiv amandmana i sasvim je moguće da ga usvojimo zajedno s njima, rekao nam je jučer jedan predlagač rezanja proračunskog novca za političke stranke.




Inače, iznos namijenjen strankama definiran je Zakonom o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, koji navodi da se ona određuju u visini 0,05 posto ostvarenih rashoda poslovanja iz prethodno objavljenog godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna. Upravo na temelju tog podatka predloženo je da se u ovoj godini za rad političkih stranaka izdvoji 62,85 milijuna kuna, a Most i HSLS zahtijevaju da se to svede na 48 milijuna. Dvije stranke predložile su i hitne zakonske izmjene prema kojima bi se ubuduće za rad političkih stranaka osiguravao iznos od 0,075 posto poreznih prihoda iz prethodno objavljenog godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna. Budući da će proračun po svemu sudeći biti usvojen prije nego što se usvoje izmjene zakona, strankama bi bila namijenjena svota manja od propisane. 


Dario Hrebak koji je u ime Kluba HSLS-a BUZ-a i nezavisne zastupnice Rusak potpisao predloženi amandman kazao nam je da se zahvat u proračun kakav predlažu ipak može napraviti. – Malo je, istina, na rubu, ali raspitali smo se i to se može napraviti budući da se istovremeno predlažu i izmjene Zakona, kazao je Hrebak. Ocijenio je da je u sadašnji Zakon ugrađena nelogičnost prema kojoj strankama ide to više novca što su viši rashodi proračuna. Prošle je godine za rad političkih stranaka bilo predviđeno 55 milijuna kuna i nema razloga da ove godine bude namijenjeno više, dapače »moramo biti realni, skinuli smo obrazovanju«. Hrebak tvrdi da nije riječ ni o kakvoj demagogiji, već je ovo »dobra priča«. 


Pitanje umanjenja


Upitan kako će se provesti javna rasprava sa zainteresiranom javnošću o izmjeni Zakona Hrebak je kazao da za tu raspravu »nema vremena, nema ni potrebe. Predviđena je samo ta izmjena, a nju će građani prihvatiti«. 


Za Peđu Grbina iz SDP-a amandman je načelno prihvatljiv, ali nije izvjesno da će ga i podržati. Za Grbina se, naime, postavlja pitanje visine umanjenja i pitanje je li stavka na koju se iznos namjerava preusmjeriti najpotrebitiji. 


– Imajući u vidu financijsku krizu i druge ekonomske probleme Hrvatski sabor već godinama usvaja državni proračun u kojem se političkim strankama umanjuje iznos u odnosu na onaj predviđen zakonom i na to su pristale sve stranke, kazao je Grbin. Najavio je da će SDP uskoro poslati u parlamentarnu proceduru svoje izmjene Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe prema kojem će strankama godišnje biti namijenjeno 0,08 posto od poreznih prihoda, a taj bi iznos bio maksimiran na 50 milijuna kuna.