Logični potezi

Dio Vlade bi da HPB preuzme i Croatia banku

Jagoda Marić

Odgađanje dokapitalizacije HPB aktualiziralo je ponovo namjeru te banke da preuzme saniranu Jadransku banku, ali izazvalo spekulacije / Foto Darko JELINEK

Odgađanje dokapitalizacije HPB aktualiziralo je ponovo namjeru te banke da preuzme saniranu Jadransku banku, ali izazvalo spekulacije / Foto Darko JELINEK

Spajanje jedinih dviju državnih banaka, odnosno preuzimanje Croatia banke, ima svoju logiku. HPB dosad nije iskazao takvu namjeru, dok je službeno potvrdio da vodi razgovore o preuzimanju Jadranske banke



ZAGREB – Odgađanje dokapitalizacije Hrvatske poštanske banke (HPB) aktualiziralo je ponovo namjeru te banke da preuzme saniranu Jadransku banku, ali izazvalo spekulacije da je sada možda pravi trenutak da HPB preuzme i još jednu banku u stopostotnom državnom vlasništvu – Croatia banku. Uz napomenu da spajanje jedinih dviju državnih banaka, odnosno preuzimanje Croatia banke ima svoju logiku, naši sugovornici iz Vlade ističu kako HPB dosad nije iskazao takvu namjeru, dok je službeno potvrdio da vodi razgovore o preuzimanju Jadranske banke i da tamo provodi dubinsko snimanje. Zanimljivo, kad je propao natječaj za prodaju Jadranske banke koja se prodavala za 50 milijuna kuna, spekuliralo se da će je kupiti baš Croatia banka za jednu kunu, ali to se nije dogodilo i u igri je druga državna banka.


Svježi kapital


Iako su nakon odgađanja dokapitalizacije HPB-a i iz Vlade i same banke nastojali umiriti javnost objašnjavajući kako se ništa izvanredno nije dogodilo i da se s dokapitalizacijom ne treba žuriti, nisu istaknuli nijedan konkretan detalj zbog kojeg je došlo do te odgode. Ona se, moguće je, kaže dio naših sugovornika iz Vladinih krugova, dogodila i baš zbog preuzimanja Jadranske banke, jer se dokapitalizacija želi odraditi nakon što se bude jasno što se dobiva s Jadranskom bankom.


Osim poznatih problema koji su tu banku i gurnuli u sanaciju, sada je ona opterećena kreditima prema Agrokoru. Izvanredna uprava Agrokora priznala je toj banci jednu tražbinu od gotovo 54 milijuna kuna, drugu od 52 milijuna kuna nije, ali pitanje je u kojem postotku će naplatiti i tu priznatu tražbinu. Dok u HPB-u ne budu sigurni jesu li za potraživanja od Agrokora u Jadranskoj banci napravili ispravke vrijednosti, logično je da neće kupiti tu banku. Jednako tako logično je i da mirovinski fondovi na koje se računa u dokapitalizaciji HPB-a, ne žele dati novac dok ne znaju kakvu će banku preuzeti Poštanska banka u koji bi oni trebali uložiti svježi kapital.




Preuzimanjem jadranske banke HPB bi postao banka s tržišnim udjelom većim od pet posto i zapravo bi prema kategorizaciji koju primjenjuje HNB time prešao u skupinu velikih banaka na domaćem tržištu. Vjerojatno bi taj udio bio i nešto veći ako bi pod isto okrilje došla i Croatia banka, ali naši sugovornici iz Vlade ističu da koliko god taj potez bio logičan, njega treba odraditi nakon što dokapitalizacija donese novu vlasničku strukturu kako bi o njemu svoje mišljenje mogli reći i ostali dioničar ili prije dokapitalizacije treba dobiti njihov stav o tome. Iako u Vladi postoje zagovornici te ideje, pitanje je hoće li se ona dogoditi prije nego se odradi dokapitalizacija HPB-a.


Dokapitalizacija


I Croatia banka prije nekoliko je godina prošla dokapitalizaciju od 200 milijuna kuna, a također je u postupku izvanredne uprave u Agrokoru prijavila svoje tražbine i one su manje od 50 milijuna kuna.


Sam HPB je krajem rujna zbog kredita Agrokoru imao ispravke vrijednosti od 193,5 milijuna kuna, pa je to razlog što je banka u devetomjesečnom izvješću prikazala gubitak. HBP je pak izvanrednoj upravi Agrokora prijavio više od 334 milijuna kuna potraživanja.


Dio saborskih zastupnika, posebice Ivan Lovrinović nedavno je izrazio zabrinutost da će dokapitalizacija donijeti privatizaciju HPB-a, ali u Vladi napominju da će se udio države sigurno smanjiti, no da ona ostaje većinski vlasnik HBP-a te da drugi krug dokapitalizacije koji omogućava sudjelovanje javnog sektora, što državi daje priliku da odluči koliki udio želi imati u HPB-u i tako sačuva većinski paket.