Puknuća na vrelovodu

Dio Karlovca bez grijanja zbog kvarova na vrelovodu

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Dijelovi Karlovca u nedjelju su bili bez grijanja zbog kvarova na 35 godina starom vrelovodu Gradske toplane, nakon popravka su stanovnici Novog centra i Luščića dobili grijanje, a u gradskoj četvrti Gabrik očekuje se do kraja dana



KARLOVAC Dijelovi Karlovca u nedjelju su bili bez grijanja zbog kvarova na 35 godina starom vrelovodu Gradske toplane, nakon popravka su stanovnici Novog centra i Luščića dobili grijanje, a u gradskoj četvrti Gabrik očekuje se do kraja dana.


Kvarovi su se dogodili u noći sa subote na nedjelju i u nedjelju prije podne. Prema riječima direktorice Gradske toplane Ivane Fočić još su tijekom noći i ujutro na tri mjesta na vrelovodu u Meštrovićevoj ulici popravljena puknuća zbog kojih grijanje nisu imale gradske četvrti Novi centar, Luščić i Grabrik.


I dok su Novi centar i Luščić dobili grijanje, dogodilo se novo puknuće glavnog voda u najmnogoljudnijem karlovačkom kvartu Grabriku. Dežurna ekipa Gradske toplane tek je oko podneva iskopala zemlju da može pristupiti saniranju puknutog toplovoda, a pretpostavlja se da će Grabrik, ne dođe li do kojeg novog kvara, grijanje dobiti do večernjih sati.




Ova zima, kaže direktorica Gradske toplane Ivana Fočić, pokazuje da hitno moramo na razini Grada, koji je vlasnik Gradske toplane, donijeti strategiju ulaganja u nužno održavanje vrelovoda i ostalih dotrajalih sustava Gradske toplane.


»U tom smislu nastojim doći do nadležnog Ministarstva energetike i ministra kako bismo ukazali na problem financiranja takve, za nas nužne investicije, koja bi ugrubo za obnovu dijela vrelovoda iznosila najmanje pet milijuna eura. Novac za to postoji u EU fondovima za energetiku, Ministarstvo ga i povlači, ali po njegovim kriterijima taj novac je dostupan samo za velike gradove, a Karlovac nije ušao među njih jer mu nedostaje oko pet tisuća stanovnika«, rekla je Fočić.


»Hoće li i može li Ministarstvo išta učiniti na izmjeni tih kriterija da nam pomogne barem s nekim inicijalnim srestvima, ne mogu reći dok ne obavimo s njima razgovor na tu temu,« kazala je Ivana Fočić.