Oproštaj Glavnog državnog odvjetnika

Dinko Cvitan: Hvala svima, u Jeleniću smo dobili pravog profesionalca. A ja bi vlastitog sina uhitio da je počinio kazneno djelo

Hina

snimio Darko Jelinek

snimio Darko Jelinek

“Ako se prikupe dokazi protiv bilo koje osobe, ta će osoba biti procesuirana ili kako volim kolokvijalno reći... i vlastitog sina bi zatvorio da je počinio kazneno djelo i onda mu nosio četvrtkom mandarine u Remetinec", rekao je.



Glavni državni odvjetnik na odlasku Dinko Cvitan u srijedu je za svog nasljednika Dražena Jelenića, rekao da je “apsolutni profesionalac” koji je prošao sve instance, te poznaje sustav, ljude i probleme.


Moj nasljednik, moj prvi zamjenik, Dražen Jelenić je apsolutni profesionalac, koji je prošao sve instance, u stanju je donositi odluke i mislim da će imati priliku dobro obaviti taj posao, rekao je Cvitan novinarima u Hrvatskom saboru.


Dobrim je ocijenio okolnost što Jelenić “dolazi iz kuće”. Jelenić poznaje sustav, ljude, probleme, ističe Cvitan te poručuje kako očekuje da, čim položi prisegu, odnosno kad se napravi primopredaja, pristupi poslu.




Smatra da svojim četverogodišnjim mandatom može biti zadovoljan.


Puno se toga napravilo, bilo je gafova, možda i nenamjernih propusta, ali sve u svemu, mislim da mogu biti zadovoljan, odgovorio je novinarima.


Upitan na koje gafove misli, kazao je kako se radi o pojavljivanju s premijerom Andrejem Plenovićem u slučaju Saucha.


Na pitanje kad je shvatio da je otpisan, neodređeno i šaljivo je uzvratio “kad sam gledao seriju Otpisani, Tihi i Prle”.


Cvitan kaže da će sada “konačno” raditi na spisima, vratiti se pravu, a što će točno raditi, odlučit će, dodaje, novi glavni državni odvjetnik.


Cvitan: I vlastitog bi sina zatvorio da je počinio kazneno djelo


Dosadašnji Glavni državni odvjetnik zahvalio je, također, “svima na prilici da dosta puta bude u Saboru” te zaželio svako dobro zastupnicima i njihovim obiteljima, nakon što je Hrvatskom saboru podnio izvješća o radu DORH-a u 2015. i 2016. godini.


Cvitan je, osvrćući se na tvrdnje da je percepcija građana o radu državnog odvjeništva loša, jer nema presuda, pogotovo u velikim predmetima, poručio kako državni odvjetnik nema ni jedan način da požuruje sud da postupi po podignutoj optužnici.


Broj vraćenih optužnica je vrlo mali, rekao je zastupnicima.


Poručio je i kako za državno odvjetništvo i USKOK ime, prezime, stranačka pripadnost definitivno ne znače ništa.


“Ako se prikupe dokazi protiv bilo koje osobe, ta će osoba biti procesuirana ili kako volim kolokvijalno reći… i vlastitog sina bi zatvorio da je počinio kazneno djelo i onda mu nosio četvrtkom mandarine u Remetinec”, rekao je.


Klub vladajućeg HDZ-a najavio je kako će ‘Cvitanova’ izvješća primiti na znanje, kako je to učinio i saborski Odbor za pravosuđe.


Kroz izvješće se nije dovoljno pažnje posvetilo terorizmu, kao ni institutu zaštićenog najma, kazao je u ime Kluba Marko Šimić.


Ne možemo pisati o terorizmu kad se, hvala Bogu, nije u Hrvatskoj dogodio, odgovorio mu je Cvitan.


SDP-ov Željko Jovanović ističe kako način na koji se Cvitana ponovno ne bira šalje brojne upitnike na račun čovjeka (Dražena Jelenića) koji će doći na njegovo mjesto.


Smatra da bi glavnog državnog odvjetnika Sabor trebao birati dvotrećinskom većinom, na jedan mandat od sedam godina.


Saborska rasprava o ‘Cvitanovim’ izvješćima završila je prije nego se očekivalo, jer nekoliko oporbenih zastupnika, prijavljenih za raspravu, nije bilo u sabornici kad je došao njihov red.