Mediji otkrili aferu

Deset tvrtki ostaje bez europskih sredstava zbog pogodovanja Jakovininog Ministarstva poljoprivrede

Bojana Mrvoš Pavić

Foto Reuters

Foto Reuters

Pod istragom da su osnivali nova poduzeća kako bi privuki više EU novca bilo je 21 prehrambeno-poljoprivredno poduzeće. Deset ih je sada ostalo bez sredstava, a 11 ulazi u dodatne provjere



ZAGREB – Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju završili su istragu o spornim zahtjevima za dodjelu poticaja za ruralni razvitak, aferi koju su još u svibnju otkrili mediji, a Europska komisija zatražila provođenje istrage pod prijetnjom da će nam ukinuti poticaje za ruralni razvoj.


Bez imena


Dvadeset i jedno prehrambeno-poljoprivredno poduzeće tada je osumnjičeno da je, uz pogodovanje Ministarstva poljoprivrede u mandatu Tihomira Jakovine, u zahtjevima za dodjelu poticaja prijavljivalo svoja novoosnovana društva, s istim vlasnikom i menadžerskim kadrom, kako bi povukla više novca. Prema jučer objavljenim rezultatima istrage, tih deset tvrtki neće dobiti odobrena sredstva, dok će njih 11 ući u daljnje razmatranje za dobivanje poticaja, ali će biti i provjeravano kroz idućih pet godina. Ministar Davor Romić i v.d. ravnatelja Agencije Ivan Macanić i dalje ne žele, međutim, javnosti otkriti o kojim se tvrtkama radi, odnosno za koga je Jakovinino ministarstvo stvaralo umjetne uvjete za dobivanje poticaja.


»Ne bi bilo pošteno prema korisnicima da kažemo njihova imena«, odgovarali su Romić i Macanić na uporna pitanja novinara da otkriju o kome se radi, jer bi to bilo pošteno prema javnosti. U medijima su se navodile velike pehrambene tvrtke u vlasništvu Ivice Todorića, Marka Pipunića i Mirka Ervačića, no Romić o tome ne želi govoriti. Imena tvrtki će, najavljuje zajedno s Macanićem, biti objavljena nakon što sami prekršitelji budu obaviješteni o rezultatima istrage.




Na pitanje kad će se to dogoditi, odgovaraju kako će im obavijesti tek biti poslane sredinom idućeg tjedna, no ipak je jučer sazvana konferencija za novinare na kojoj su javnosti uskraćene najvažnije informacije – o kojim se tvrtkama radi. Poznato je samo to da bi deset tvrtki, odnosno projekata, da Europska komisija nije reagirala, nezakonito dobilo 316 milijuna kuna poticaja za ruralni razvoj. Problem koji ostaje je pak 941 projekt drugih tvrtki ili pojedinaca, malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, koji je zadovoljio uvjete natječaja.


Sastanak s EK-om


Kako novaca za sve nema, svi će oni dobiti privremene odluke o isplati sredstava, a zatim, ovisno o broju bodova jer novaca za sve nema, i isplatu sredstava.


Problem je u tome što su mnogi od njih već digli komercijalne kredite u bankama, kako bi krenuli u svoje investicije, računajući da će dobiti poticaje. Romić im obećaje da će sredstva dobiti, no ni on niti Macanić ne žele prognozirati kad bi se to moglo dogoditi.


Sastanak s Europskom komisijom, na kojoj će joj Hrvatska predati izvješće o provedenoj reviziji, tek bi se trebao dogoditi 22. rujna. Iako je Romić uvjeren da će Komisija biti zadovoljna, to se ne može do kraja uzeti zdravo za gotovo. Osim toga, prozvane tvrtke sad se prvo imaju pravo žaliti, a tek nakon toga može uslijediti konačno rješenje kojim bi im ranije odobreni poticaji trebali biti uskraćeni.


Da EK nije reagirao, deset nezakonitih tvrtki dobilo bi 316 milijuna kuna poticaja za ruralni razvoj.