Tužna obljetnica

Deseci tisuća građana u Koloni sjećanja. Majka ubijenog francuskog dragovoljca traži blokadu Srbije

Hina

Davor Javorovic/PIXSELL

Davor Javorovic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak da Vlada kontinuirano ulaže napore u razvoj grada Vukovara i jako puno radi na pitanju nestalih. Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović samo je kratko poručila: »Poštovanje svima, poštovanje žrtvi Vukovara«



NOVO 12:53 Hrvatska državna i druga izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće podno spomenika na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata odajući počast ubijenima i nestalima u obrani Vukovara, slomljenoj 18. studenoga 1991. nakon što su taj grad gotovo tri mjeseca opsjedali JNA i srpske postrojbe.


U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 28. obljetnice stradanja tog grada u Domovinskom ratu zajednički su vijenac položili i svijeću upalili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade Gordan Jandroković i Andrej Plenković koji su do Memorijalnog groblja došli u Koloni sjećanja od vukovarske bolnice zajedno s desetcima tisuća domoljuba pristiglih u Vukovar.


Počast stradalima u obrani Vukovara 1991. odalo je polaganjem vijenca i paljenjem svijeće izaslanstvo branitelja grada Vukovara na čelu s posljednjim zapovjednikom obrane grada Brankom Borkovićem, Grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom i Vukovarsko-srijemske županije predvođeno županom Božom Gelićem.




Molitvu za ubijene i nestale u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi na Vukovar, u kojoj je stradalo 2.717 hrvatskih branitelja i civila od koji je više od 300 još uvijek na popisu zatočenih i nestalih, molio je nadbiskup đakovački i osječki mons. Đuro Hranić, dok će svetu misu na groblju predvoditi biskup mostarko-duvanjski, mons. Ratko Perić.


Nakon mise državna izaslanstva položit će vijenca i zapaliti vijeće i podno spomen obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari.


——————————


NOVO 12:32  Više desetaka tisuća građana predvođenih hrvatskim braniteljima Vukovara, zajedno s članovima obitelji poginulih, nestalih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara prolazi u ponedjeljak, u Koloni sjećanja odajući na dostojanstven način počast stradalima u agresiji na taj grad 1991. godine. 


U Koloni sjećanja nalazi se i cijeli državni vrh – predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković koji će podno spomenika na groblju položiti zajednički vijenac i zapaliti svijeće. Počast 2.717 stradalih u agresiji na Vukovar polaganjem vijenca i paljenjem svijeća odat će i izaslanstvo hrvatskih branitelja grada Vukovara te Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije.


Po podacima policije, komemorativna događanja u Vukovaru protječu u miru te nije zabilježen niti jedan incident.


U Koloni sjećanja nalazi se i majka na Ovčari ubijenog francuskog dragovoljca Jeana Michela Nicoliera, Lyliane Fournier koja je novinarima kazala kako očekuje da za smrt njezina sina odgovara onaj koji ga je počinio i bude priveden pravdi rekavši kako raspolaže podatkom o identitetu ubojice njezinog sina. Zauzela se i za blokiranje pristupa Srbije EU dok ta država ne izruči sve ratne zločince.


»Naravno da treba blokirati ulazak Srbije u EU dok ne daju informacije gdje su masovne grobnice, ne izruče ratne zločince i ne ispričaju se kao agresor na Hrvatsku«, kazala je Lyliane Fournier.


»Hrvatska je jasno precizirala svoje uvjete kod otvaranja poglavlja 23. i 24. kada je u pitanju Srbija i pristup te države EU. Jedno od prvorazrednih pitanja je na prvom mjestu puna suradnja Srbije i dostava informacija vezanih za sudbinu naših nestalih osoba kao i poništenje zakona o tzv. univerzalnoj ili regionalnoj jurisdikciji«, kazao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.


—————————–


NOVO 11:55


Milanović posjetio Spomenik na Ovčari i zaobišao Kolonu sjećanja


Predsjednički kandidat Zoran Milanović u ponedjeljak je, obilježavajući Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, položio vijenac ispred Spomenika na Ovčari, no ne sudjeluje u Koloni sjećanja.


»Vječna vam slava i hvala. Da se ne zaboravi, nikada«, poručio je Milanović povodom 28. obljetnice pada Vukovara putem Facebooka te objavio fotografije jutrošnjeg posjeta vukovarskom Spomeniku na Ovčari.


Milanović ne sudjeluje u Koloni sjećanja, u kojoj uz građane iz Vukovara i cijele Hrvatske sudjeluju i visoki državni dužnosnici i političari.


To je najavio prije nekoliko tjedana u Rijeci, kada je kazao da će posjetiti Vukovar, ali da će kao i 2013. počast žrtvama vukovarske tragedije odati na Ovčari te nagovijestio da neće sudjelovati u Koloni sjećanja.


»Tamo su žrtve i to je izraz poštovanja, to nije fešta kako od toga radi HDZ«, rekao je tada Milanović.


—————————–


Hrvatska se, na 28. obljetnicu sloma obrane Vukovara, prisjeća najbolnijih dana tog grada heroja, a kolone hodočasnika slijevale su se od ranih jutarnjih sati prema bolnici gdje je u 10 sati započeo komemorativni program »Vukovar – mjesto posebnog pijeteta«. U ranim jutarnjim satima djeca vukovarskih osnovnih škola upalila su više od 3.000 lampiona duž 5,5 kilometara dugog Križnog puta od Opće županijske bolnice Vukovar i Bolnice ratnih veterana do memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.


Tijekom gotovo tromjesečne opsade Vukovara stradalo je 2.717 hrvatskih branitelja i civila, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom.


Na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2019. »Vukovar – mjesto posebnog pijeteta« sudjeluju i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković.


Foto Davor Javorović / PIXSELL


Foto Davor Javorović / PIXSELL



Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak da Vlada kontinuirano ulaže napore u razvoj grada Vukovara i jako puno radi na pitanju nestalih, poručivši kako državne institucije neće stati dok se to pitanje ne riješi.


»Dok se to pitanje ne riješi državne institucije neće stati«, istaknuo je Plenković uoči početka komemoracije povodom 28. obljetnice sloma obrane Vukovara .


»Naša Vlada jako puno radi na tom pitanju, ministar Tomo Medved, povjerenstvo, njegovi pomoćnici, predsjednica Hrvatske također, vodimo dijalog sa drugim državama, s međunarodnim organizacijama i nadamo se da će oni dati rezultate jer svake godine napravi se napredak«, kazao je premijer.


Na pitanje novinara hoće li Hrvatska blokirati ulazak Srbije u EU dok se ne riješi pitanje nestalih Plenković je odgovorio da Hrvatska to pitanje rješava već dugi niz godina, a za to je potrebna politička volja.


»Mislim da treba doći do političke volje da se podaci koji postoje u Beogradu dostave Hrvatskoj, da konačno znamo sudbinu svih naših ljudi«, rekao je.


Što se tiče puta Srbije prema EU, naglasio je kako je on vrlo striktan, pun uvjeta, pod novom metodologijom i trajati će jako dugo. »A ovo su takozvana temeljna pitanja, koja se trebaju rješavati u okviru poglavlja koja se odnose na temeljna prava«.


Plenković je istaknuo kako njegova Vlada kontinuirano ulaže napore u razvoj grada Vukovara u svim aspektima, te da je bilo puno ulaganja u njegovu mandatu.


»Posebno mi je drago što Vlada predlaže da vukovarska bolnica postane memorijalna bolnica. Ta je poruka jedna od najvažnijih, kao i novi zakon o Vukovaru kao mjestu posebnoga pijeteta«, rekao je. Spomenuo je i zakon o poticanju ulaganja, o kojem se vode razgovori s Europskom komisijom kako bi se Vukovar učinio iznimkom.


»Dvadeset i osam godina nakon rata mislim da moramo gledati u budućnost, moramo gledati na utvrđivanje istine, na procesuiranje ratnih zločina, na činjenicu da grad treba perspektivu u domovini koja je u međuvremenu, od vukovarske tragedije, riješila sve svoje nacionalne zadaće, i to zahvaljujući državničkoj politici predsjednika Tuđmana, uključujući i mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja i sve ono što smo učinili u proteklim godinama da Hrvatska bude gospodarski snažna, socijalno uključiva i međunarodno pozicionirana«, kazao je Plenković.


Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović samo je kratko poručila: »Poštovanje svima, poštovanje žrtvi Vukovara«.


Foto Davor Javorović / PIXSELL


Foto Davor Javorović / PIXSELL



Posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković u ponedjeljak je poručio kako se po pitanju nestalih u Domovinskom ratu može napraviti puno više, te da njega nitko ništa na tu temu nije pitao već 28 godina.


»Moglo se i može, 28 godina mene nitko ništa nije pitao osim ‘Manolićeve komisije’«, rekao je Borković o problemu nestalih u Domovinskom ratu tijekom vukovarske komemoracije.


Dodao je kako je »danas daleko važnije vidjeti se sa živima u Vukovaru«.


»Da se na neki način sjetimo svih onih koji nisu s nama tu. To su uvijek teški dani, pogotovo kada čovjek dolazi ili odlazi iz Slavonije, noći, teške, naporne, zato što je bilo tako kako je«, kazao je Borković.


Gradonačelnik Ivan Penava rekao je da je zadovoljan iskoracima u rješavanju pitanja nestalih.


– No dinamikom procesuiranja ratnih zločina nisam zadovoljan – dodao je Penava.


Ministar Tomo Medved rekao je da je prioritet svih prioriteta riješiti pitanje nestalih. 


– Neka ovi dani budu vodilja i putokaz našem narodu. Neka nam ove žrtve budu vodilja za daljnju izgradnju naše domovine – kazao je Medved.


Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković istaknuo je u ponedjeljak kako je Vukovar simbol hrvatske slobode i borbe za neovisnost dok je vukovarska tragedija velika trauma na hrvatskom nacionalnom biću, a poručio je i kako će Srbija morati otvoriti arhive i pokazati što se događalo.


»Svake se godine ovdje okuplja velik broj ljudi i osjeća tu ranu Vukovara, ali i veliki ponos i zahvalnost ovom gradu i ljudima koji su ga branili, jer su svojim herojstvom i požrtvovnošću doveli do toga da Hrvatska pobijedi u Domovinskom ratu i da se otvori put slobodi i neovisnosti«, rekao je Jandroković novinarima na obilježavanju obljetnice vukovarske tragedije.


Upitan smatra li, kao i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, da predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac relativizira tko je bio žrtva, a tko agresor, Jandroković je odgovorio kako je »sve jasno«.


»Hrvatska je bila žrtva velikosrpske agresije i da nije bilo Miloševićeve politike ratovi se ne bi događali i ne bi bilo velikosrpske agresije na Hrvatsku, ali je bilo«, naglasio je Jandroković.


To je, poručio je, povijesna činjenica od koje nitko ne može pobjeći što god činio. »Hrvatska je pobijedila u Domovinskom ratu i mislim da moramo širiti tu svijest i među mlađim naraštajima. Mi smo pobjednici i na to moramo biti ponosni. Međutim, moramo se sjećati žrtava i iskazivati im poštovanje, pokazivati solidarnost sa njihovim obiteljima i to je ono što nas upućuje na budućnost. Dakle, ponos na pobjedu, svjesnost o tome da smo nacija koja je izborila slobodu u ratu, ali isto tako iskazivanje poštovanja prema svakoj žrtvi«, istaknuo je Jandroković.


Na upit je li Milorad Pupovac trebao biti u koloni sjećanja, Jandroković je rekao kako je Pupovac bio u nedjelju Vukovaru i iskazao poštovanje žrtvi na svoj način.Srbija će morati otvoriti arhive i pokazati što se događalo

Odgovarajući na novinarsko pitanje bi li trebalo blokirati Srbiju na putu prema EU, kako predlaže predsjednica Republike, da bi se došlo do podataka o nestalima u Domovinskom ratu, Jandroković je rekao kako će Srbija morati otvoriti arhive i pokazati što se događalo.


Ocijenio je i kako politika koju Srbija vodi nije dobra i ne koristi pomirenju na ovim prostorima.


»Hrvatska je članica EU i postoje mehanizmi kojima se možemo poslužiti kada se radi o pregovaranju bilo koje države koja pretendira ući u članstvo EU. Podaci o nestalima i stradalima dio se na neki način akija, jer se radi o ljudskim pravima i temeljnim vrednotama na kojima počiva EU. Uvjerenja sam da će Srbija morati poštivati sve svoje obveze«, rekao je Jandroković.


Na ponovljeni upit je li blokada opcija Jandroković je ponovio da Srbija mora ispoštovati sve svoje obveze, da je pregovarački put pred Srbijom dug te kako« vjeruje da će doći i do toga o čemu danas govorimo«.


Predsjednik Savjeta za branitelje vukovarskog gradonačelnika Tomislav Josić poručio je u ponedjeljak da je zadatak živih pokušati napraviti bolju i pravedniju Hrvatsku, a ustvrdio je i kako je dolazak čelnika SDSS-a Milorada Pupovca jučer u Vukovar pametan politički potez.


Uoči početka komemoracije povodom 28. obljetnice sloma obrane Vukovara, Josić je u krugu vukovarske bolnice izjavio da se pri dolasku na to mjesto sjeti svih onih koji su dali živote da bi mi danas živjeli u slobodnoj domovini.


»Često se pitam da li je domovina onakva kakvu smo mi sanjali. Mislim da nije, mislim da ima još puno toga što treba popraviti. Na nama živima je da pokušamo nešto promijeniti i da napravimo bolju i pravedniju Hrvatsku«, izjavio je.


Komentirao je i izjavu čelnika SDSS-a Milorada Pupovca koji je kazao da se jučer u Vukovar došao pokloniti i hrvatskim i srpskim žrtvama, ustvrdivši kako smatra da je Pupovčev dolazak u Vukovar pametan politički potez.


»Mislim da on relativizira, da pokušava izjednačiti agresora i žrtvu, iako, svatko tko dođe ovdje i pokloni se žrtvama zaslužio je poštovanje«, smatra Josić.


Kazao je i da se pitanje nestalih u Domovinskom ratu i Vukovaru ne može riješiti bez podataka iz Srbije i otvaranja vojnih arhiva.


»Diplomacija bi morala radit svoj posao, može se vršiti pritisak, do nekih informacija se može doći, da li će biti rezultata, vidjet ćemo«, izjavio je.


Predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio je u ponedjeljak tijekom vukovarske komemoracije da se Hrvatska danas s posebnim pijetetom prisjeća žrtava Vukovora i onih koji se još uvijek vode kao nestali te izrazio žaljenje što Vlada nije uspjela riješiti to pitanje.


»S tugom i posebnim pijetetom prisjećamo se svih žrtava Vukovora, grada heroja, ali i onih koji se još uvijek vode kao nestali. Na žalost, Vlada još nije uspjela riješiti to pitanje. No, pitanje koje uz to moramo postaviti jest – ima li Vukovar i imaju li mladi budućnost, ili će ostati ‘grad slučaj’ koji će služiti za političke sukobe i obračune«, rekao je Bernardić.


Naglasio je da država mora napraviti određene pomake u rješavanju pitanja nestalih u Domovinskom ratu. »Na žalost, to još nije napravljeno, a danas je prilika da se to kaže i da se adresira taj problem. Čeka nas još puno posla«, kazao je Bernardić dodavši kako te probleme treba rješavati institucionalno.


Poručio je kako bi htio da se danas o Vukovaru govorio kao gradu koji ima svijetlu budućnost, a mladi imaju šansu za uspjeh bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost. To bi trebao biti grad iz kojega se ne iseljavaju mladi nego ostaju živjeti sa svojim obiteljima. »To je Vukovar kojega želimo i kojega sanjamo«, kaže Bernardić. 


Upitan gdje je SDP-ov kandidat za predsjednika Zoran Milanović odgovorio je kako o tome ne želi govoriti jer nije ni vrijeme niti mjesto za to.


Državni vrh će se pridružiti Koloni sjećanja, koja u 12,15 sati stiže na Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata. Ispred Spomen-obilježja žrtvama iz Domovinskog rata molitvu za vukovarske žrtve predvodit će Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit nakon čega će biti odane počasti žrtvama Vukovara polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. Misu za sve pokojne i nestale u Domovinskom ratu u 13 sati predvodit će mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić.