Tiskovna u Splitu

Davor Bernardić: ‘Predložit ćemo osnivanje istražnog povjerenstva za aferu SMS’

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

 »Moje je pitanje što o ovoj aferi radi Uskok, što radi DORH, što radi glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić i zato je naša odgovornost da se ova afera ne zataška kao što se pokušava zataškati afera hotmail iz grupe Borg«, istaknuo je Bernardić

SPLIT Predsjednik SDP-a Davor Bernardić rekao je u ponedjeljak u Splitu da će ta stranka predložiti osnivanje istražnog povjerenstva za aferu SMS te je upitao što u njezinu rasvjetljavanju rade Uskok, DORH i glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić.  

»Predložit ćemo osnivanje istražnog povjerenstva za aferu SMS, odnosno zloporabu tajnih službi«, izjavio je Bernardić na konferenciji za novinare u Splitu.


 Po njegovoj ocjeni, HDZ je, kako je rekao, uvijek bio sinonim korupcije i klijentelizma, a sad je postao »i središte obavještajnog podzemlja«.


 »Moje je pitanje što o ovoj aferi radi Uskok, što radi DORH, što radi glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić i zato je naša odgovornost da se ova afera ne zataška kao što se pokušava zataškati afera hotmail iz grupe Borg«, istaknuo je Bernardić.


Neprihvatljivo povećanje nameta i paušala poreza malim iznajmljivačima




Ocijenio je neprihvatljivim Vladine porezne reforme kojima se povećavaju nameti i paušali poreza malim iznajmljivačima.


 »Vlada intervenira tako što diže porezne namete iznajmljivačima koji iznajmljivanjem apartmana pokušavaju pokrpati svoj kućni budžet, a to je za nas u SDP-u neprihvatljivo«, poručio je Bernardić.


 Po njegovim riječima, povećanjem nameta za male iznajmljivače i do pet puta želi se pokrpati državni proračun izvlačeći novac iz turizma.


 »Svjesni smo, iako još nisu izašli podaci za ovu turističku sezonu, da su rezultati nešto slabiji nego za prošlu godinu. Ne smijemo dopustiti stagnaciju turističkog sektora«, poručio je Bernardić.


 Ponovio je da bi se po HDZ-ovu prijedlogu povećanja plaća premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku Hrvatskoga sabora Gordanu Jandrokoviću plaće s 21.000 kuna povećale na 25.000 kuna. Najavio je da će ovog tjedna SDP u saborsku proceduru proslijediti svoj prijedlog povećanja plaća po kojem bi sve plaće u Hrvatskoj porasle za najmanje 330 kuna na mjesec od 1. siječnja 2019.


 »HDZ-ovim prijedlogom povećale bi se plaće samo za 20.000 najbogatijih, a našim prijedlogom sve bi plaće u Hrvatskoj porasle najmanje 330 kuna, a minimalna bi plaća porasla za 1000 kuna i iznosila bi 4000 kuna«, rekao je Bernardić.


 Saborski zastupnik SDP-a Branko Grčić je istaknuo kako je podizanje nameta pet puta za male iznajmljivače »udar na više od 100.000 onih koji se bave tim poslom u turizmu«. Po njegovu mišljenju, to je »katastrofalno i prelazi svaku granicu« te će takvo podizanje nameta pridonijeti da mali iznajmljivači odustanu od posla u koji su uložili novac za apartmane, a to će se negativno odraziti i na hrvatski turizam.


Kujundžić mora otići


 Grčić je objasnio kako bi se po SDP-ovu prijedlogu zakona o povećanju plaća, koji će ovog tjedna biti proslijeđen u saborsku proceduru, povećanje plaća odnosilo na 550 do 600 tisuća građana.


 »Po našem prijedlogu, povećanje plaća koštalo bi državu, to jest lokalnu samoupravu, oko dvije milijarde kuna godišnje, što je moguće nadoknaditi iz PDV-a«, rekao je Grčić.


 Odgovarajući na novinarska pitanja, Davor Bernardić je rekao kako je ministar Milan Kujundžić »najlošiji ministar zdravstva u povijesti« na kojeg, kako se izrazio, »ne treba trošiti riječi, nego on jednostavno treba otići.«


 »Što se tiče opoziva ministra Kujundžića, mislim da premijer Plenković štiti svoju fotelju štiteći ministra Kujundžića jer zna da je on nešto bliži Vasi… Hasi nego njemu«, rekao je Bernardić.