Ličko-senjski župan

Darko Milinović: To je novi HDZ; na skupovima im govori Joso Mraović

Dražen Ciglenečki

Photo Borna Filic/PIXSELL

Photo Borna Filic/PIXSELL

Lako je bilo biti u HDZ-u dok je Milinović svojim krilima pokrivao sve i bio gromobran za sve što je negativno išlo prema stranci. Milinovića više nema, a oni djeluju kao izgubljena momčad bez kapetana



Darko Milinović, župan ličko-senjski, na nedjeljnim će prijevremenim izborima za Županijsku skupštinu prvi put nastupiti protiv HDZ-a, čiji je dugo godina bio istaknuti član. No, premda je ta županija tradicionalno uporište HDZ-a, on tvrdi da pun optimizma očekuje rezultate.


– Ja sam već sada moralni pobjednik, što god da se dogodilo na izborima. Nezaustavljiv je trend rasta potpore HDZ-ovaca mojoj listi. Razlog je činjenica da ih vodstvo HDZ-a omalovažava kao nikad ranije. Još uvijek nisu u Gospiću dopustili unutarstranačke, demokratske izbore. Je li i za to problem Darko Milinović, kojeg već šest mjeseci nema u stranci?


Jeste li sada veći ili manji optimist nego u trenutku kad je u skupštini odbijen vaš prijedlog županijskog proračuna, pa je jasno bilo da slijede izbori?




– Apsolutno sam veći optimist, iako su već krajem prošle godine neke ankete govorile da bi moja lista imala sedam, a HDZ-ova 12 mandata. Znao sam da će trend biti pozitivan za mene i danas sam u istraživanjima poravnat s HDZ-om. Velik sam optimist. Ono što je potpuno sigurno – HDZ će imati najgori rezultat u povijesti izbora u Ličko-senjskoj županiji. Mene za to više nije briga, ali zbog takvog će rezultata netko u HDZ-u morati odgovarati.


Panika u HDZ-u


Ali, ima HDZ svoju anketu. Stranke obično ne objavljuju rezultate istraživanja što ih same provode, to je za njihovu internu uporabu, ali ovaj put je HDZ izašao u javnost s anketom koju su oni napravili, a prema kojoj će vas pregaziti na izborima, 45 posto prema 15 posto.


– Sjećam se kad je HDZ loše stajao, pa smo 2011. izgubili izbore za Sabor. Ankete su prognozirale da ćemo slabo proći, ali mantra je bila da mi imamo neke svoje ankete i da one pokazuju sasvim nešto drugo. Kad netko ide s tvrdnjom da ima ankete koje su nešto drukčije, izraz je to panike u stranci i gubitničkog mentaliteta.


HDZ-ova anketa za Ličko-senjsku županiju nije nešto drukčija nego je drastično različita od drugih istraživanja.


– Da, po toj je anketi SDP druga opcija po snazi u županiji. Ali, kad su oni bili najjači na nacionalnoj razini, u Ličko-senjskoj županiji nisu dobivali preko 15 posto glasova, koliko imaju po toj HDZ-ovoj anketi. Taj detalj sam za sebe dovoljno govori.


Kao da HDZ priželjkuje da SDP bude jači od vaše liste.


– Je, ali prava anketa je u nedjelju.


Vlada u Gospiću


No, da rezultati izbora budu približno podacima iz te ankete, ne bi to predstavljalo naročito iznenađenje, budući da je HDZ dominantna stranka u Ličko-senjskoj županiji.


– Vjerujte mi, takav bi rezultat bio veliko iznenađenje. Kažem, HDZ-ovci masovno iskazuju podršku mojoj listi. Kao ilustraciju tog trenda navest ću da su mi u ponedjeljak svi predsjednici mjesnih odbora u Gospiću, koji su članovi HDZ-a, dali potporu. Srce mi je uistinu bilo puno.


Izbacit će ih iz HDZ-a.


– Svi oni ističu da pripadaju demokratskoj stranci i da stoga imaju pravo na vlastito mišljenje. Ja nisam isključivao iz HDZ-a ljude koji su bili na nama suparničkim listama ili u izbornom stožeru Karla Starčevića. Smatrao sam da to ne bi bio demokratski čin. Zato se nadam da sada neće iz HDZ-a isključiti ljude koji mene javno podržavaju. Nismo više u razdoblju jednoumlja, pa da svi moraju postupati sukladno naputku stranke.


Nekad ste vi na izborima u Ličko-senjskoj županiji imali na svojoj strani cijeli državni aparat, ako je HDZ bio na vlasti, a danas se Vlada Andreja Plenkovića intenzivno angažirala protiv vas.


– Nikad državni aparat nije u ovoj mjeri bio za mene. Sada Vlada praktično kontinuirano zasjeda u Gospiću. Neće im, međutim, ni to pomoći. Možete, primjerice, na Youtubeu usporediti moj završni skup prije lokalnih izbora 2017., na kojem se skupilo tri tisuće ljudi, a nitko iz Zagreba, i skup koji je HDZ imao prije desetak dana, a na kojem je bio i premijer Andrej Plenković. Imali su daleko manje ljudi, a mnogi su došli i s područja izvan naše županije. Svjedoči to o rasulu u HDZ-u. 


Ali, aktivirali su Josu Mraovića, koji govori na HDZ-ovim skupovima i kaže da pomaže svojoj stranci sada kad vi više niste u stranci.


– O tom gospodinu neću trošiti riječi. Dok sam ja bio u stranci, on nije mogao prijeći prag HDZ-a, a kamoli da bi nam govorio na skupovima. To je taj novi HDZ. 


Sigurno ste si tijekom svih ovih godina bavljenja politikom svojim određenim postupcima stvorili i neke druge neprijatelje, što bi vas moglo koštati na nedjeljnim izborima.


– To je tako, bio sam svojedobno drugi, treći čovjek u državi i s te se pozicije uvijek nekome zamjerite. Ali, na listi imam dio ljudi koji dosad nisu bili politički aktivni, što znači da će za nas glasovati i građani koji nisu simpatizeri HDZ-a. Osim toga, javljaju mi se i politički protivnici, čak i oni kojima sam se u nekom trenutku zamjerio, i govore da će biti za mene jer kad vide tko i na koji način vodi HDZ. Kažu mi da sam ja za njih mlaka voda. Lako je bilo biti u HDZ-u dok je Milinović svojim krilima pokrivao sve i bio gromobran za sve što je negativno išlo prema stranci. Milinovića više nema, a oni djeluju kao izgubljena momčad bez kapetana.


Najezda ministara


Koji je osnovni problem današnjeg vodstva HDZ-a u Ličko-senjskoj županiji?


– Problem je što oni vodstva uopće nemaju. S HDZ-om u Lici se upravlja iz Zagreba, a Ličani ne vole biti ničija marioneta. Mene šest meseci nema u HDZ-u, a još nisu dopustili unutarstranačke izbore u Gospiću, niti demokratske izbore za Županijski odbor. Prvi čovjek Županijskog odbora HDZ-a Marijan Kustić živi u Zagrebu i iz njega bi htio upravljati, to jednostavno ne ide.


Premijeru Plenkoviću je jako stalo da HDZ u nedjelju zabilježi odličan rezultat, jer se, zbog ovakvog angažmana Vlade u kampanji, posredno glasuje i o njemu.


– Točno. A doživjet će, u zoru europskih izbora, najgori rezultat HDZ-a u povijesti. To sigurno neće ići u prilog nacionalnom HDZ-u. Badave im ova najezda ministara na Ličko-senjsku županiju. Rekao sam da ih hvata panika. Da zaista tako dobro stoje kao što tvrde, došao bi u županiju premijer i jedan ili dva ministra i to bi sve bilo.


Značajno slabiji rezultat od 45 posto koliko u HDZ-u sebi prognoziraju, možda bi malo uzdrmao Plenkovićevu poziciju u stranci.


– Naravno. Sve ispod 40 posto za HDZ je za njih loš rezultat, a meni je dosta i sedam mandata. Siguran sam da će se nakon izbora postaviti u HDZ-u pitanje tko je bio inicijator ovih prijevremenih izbora i prije toga mog izbacivanja iz stranke. No, to su njihove unutarstranačke stvari.


Ako ćete vi slabo proći na izborima, HDZ će vam vjerojatno rušiti proračun i u novom sazivu Županijske skupštine, tako da bi se onda biralo i župana.


– To se neće dogoditi, ja neće imati slab rezultat. A gotovo sam siguran da se neće ići na još jedne izbore, koji bi se održali u rujnu ili listopadu, jer bi to uništilo Liku. Ali, ako su spremni da naša županija izgubi i dodatnih 250 milijuna kuna, ok.


Emocionalni izbori


Jesu li ovo najvažniji izbori u vašoj političkoj karijeri?


– Svaki su mi izbori bili važni, ali ovi su mi sigurno najemocionalniji zbog neciviliziranog, nedemokratskog izbacivanja iz HDZ-a. Pokazat će se na tim izborima koliko sam ja svojim imenom i prezimenom pridonio svim pobjedama HDZ-a u Ličko-senjskoj županiji, a uvjeren sam da je moj osoban doprinos u posljednjih 20 godina bio velik. Imao sam svoj stav za vrijeme svih predsjednika HDZ-a, svi su ponekad bili sa mnom u sukobu, ali nikome do Plenkovića nije palo na pamet da Ličko-senjskom HDZ-u radi ovo što radi on. 


Ličko-senjskom županijom od početka upravlja HDZ. Je li stanje u toj županiji maksimum koji se mogao napraviti kroz to vremensko razdoblje?


– Mi smo najbolje stajali od 2004. do 2009., kad smo među hrvatskim županijama po BDP-u bili na trećem, četvrtom mjestu. Uslijedila je globalna gospodarska kriza, nakon koje za stanje ne mogu odgovarati načelnici općina ili župan, a bez jasne strategije Vlade. Lijepo je slušati o milijardama kuna za Slavoniju, ali ako je i jedan hrvatski kraj zaslužio poseban zakon, to su Lika, Gorski kotar i Dalmatinska zagora. Karlo Starčević je prije dvije godine rekao da će kao gradonačelnik dovesti Gospić do 25 tisuća stanovnika, a otkad traje njegov mandat 600 ih je manje. Ali, ne optužujem ja njega, bez pomoći Vlade on ne može ništa učiniti.