Predsjendik stranke DESNO ogorčen

Đapić: Razriješiti ravnatelja HRT-a zbog uvreda srbijanskog glumca Trifunovića u ‘Nedjeljom u 2’

Hina

Snimio Davor KIBEL

Snimio Davor KIBEL

»Emisija je obilovala izjavama mržnje prema hrvatskom narodu, napadima na pojedince koji se nisu mogli braniti, a ja sam spomenut u istom kontekstu kao Vojislav Šešelj, notorni ratni zločinac i mrzitelj hrvatskog naroda. Moje reagiranje je usmjereno prema radu hrvatske Vlade i radu ravnateljstva HRT-a«, rekao je Đapić na konferenciji za novinare u Osijeku



OSIJEK Predsjednik stranke Demokratskog saveza nacionalne obnove (DESNO) Anto Đapić u utorak je pozvao Vladu da razriješi dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića, a zbog sudjelovanja srbijanskog glumca Sergeja Trifunovića u emisiji »Nedjeljom u 2« koji ga je, tvrdi, spominjao u istom kontekstu kao ratnog zločinca Vojislava Šešelja, a što je ostalo bez reakcije Ravnateljstva HRT-a.


 »Emisija je obilovala izjavama mržnje prema hrvatskom narodu, napadima na pojedince koji se nisu mogli braniti, a ja sam spomenut u istom kontekstu kao Vojislav Šešelj, notorni ratni zločinac i mrzitelj hrvatskog naroda. Moje reagiranje je usmjereno prema radu hrvatske Vlade i radu ravnateljstva HRT-a«, rekao je Đapić na konferenciji za novinare u Osijeku.


 Naime, Trifunović je, govoreći o narušenim odnosima između Hrvatske i Srbije, među ostalim naveo kako su »idioti poput Šešelja, Đapića i sličnih» potrebni vlastima u Hrvatskoj i Srbiji kako bi ih po potrebi izvukli za igre »toplo-hladno«.




 Đapić je naglasio kako takve izjave nisu samo uvreda za njega, nego i za sve one »koje je predvodio u Domovinskom ratu kroz postrojbe HOS-a, kao i za političku stranku s kojom se u Saboru i izvan njega borio za hrvatsku suverenost i neovisnost i izgradnju Hrvatske kao demokratske države«.


 Vladu je javno »prozvao i pozvao» da se očituje o ovom »teškom incidentu na HTV-u«. Kazao je kako mu se urednik i voditelj emisije Aleksandar Stanković osobno ispričao, ali smatra da mu se treba omogućiti gostovanje u »Nedjeljom u 2» kako bi odgovorio na uvrede koje su izrečene ne samo na njegov račun, nego na račun vrednota hrvatskog naroda, »koji plaća tu emisiju i tu televiziju«. Spreman je, kaže i s Trifunovićem sudjelovati u istoj emisiji.


 »Pozivam premijera, Vladu, Sabor i predsjednika Sabora na otvaranje javne rasprave u Saboru o karakteru HRT-a kao javnog servisa. Što se tiče ravnatelja HRT-a, smatram da on nakon ponovljenih gafova u radu ne može ostati ravnatelj«, zaključio je Đapić.