Bit će burno

Danas u Saboru glasovanje o opozivu Barišića: U Mostu ne znaju što će, najradije bi bili – suzdržani

Dražen Ciglenečki

Foto Patrik Macek / PIXSELL

Foto Patrik Macek / PIXSELL

Kad znanstvenici oko toga različito misle, kako da onda mi koji to nismo zauzmemo stav. Najbolje bi bilo da pod takvom sumnjom Barišić nije ni postao ministar, ali sad je kasno – jadao nam se jedan mostovac



ZAGREB U Saboru će se danas raspravljati i glasovati o zahtjevu SDP-a i HNS-a za opoziv ministra Pavu Barišića, kojeg će doći braniti i premijer Andrej Plenković. Teoretski je moguće da se ministru znanosti izglasa nepovjerenje, ako se SDP-u pridruži ostatak oporbe i zastupnici Mosta, ali u stranci Bože Petrova jučer, ni 24 sata prije rasprave, još nisu bili odlučili kako će se postaviti prema Barišiću.


SDP je, pak, jučer izvukao značajan adut protiv ministra kojeg se optužuje za plagiranje znanstvenog rada. Davor Bernardić ustvrdio je u izjavi novinarima da predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, s kojom se sastao u utorak, smatra da »osobe opterećene plagijatorstvom ne mogu nastaviti kurikularnu reformu«.


Plenković i HDZ su čvrsto uz Barišića, a Most je jučer još kalkulirao.




– Svakako očekujemo podršku koalicijskih partnera. Već smo o tome s njima razgovarali, a mislim da će Most danas razgovarati i s ministrom Barišićem, izjavio je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.


No, mostovce muči dosta toga vezanog uz Barišića. Članovi akademske zajednice bliski Mostu, s kojima vodstvo stranke razgovara, i sami su podijeljeni oko toga je li Barišić u svojim članicama plagirao nečiji rad ili se ponaša kao dobar dio akademske zajednice.


– Kad znanstvenici oko toga različito misle, kako da onda mi koji to nismo zauzmemo stav. Najbolje bi bilo da pod takvom sumnjom Barišić nije ni postao ministar, ali sad je kasno – jadao nam se jedan mostovac. Na kraju će ta stranka ipak odlučiti vodeći se političkim, a ne znanstvenim kriterijima. Svjesni su toga, napominje naš izvor, da bi podrška Mosta prijedlogu oporbe faktično predstavljala njihovo glasovanje protiv Vlade, a »građani ne bi pozdravili da se drugi put u sedam mjeseci Vlada zaljulja«. Ali, u Mostu su i svjesni da potpora Barišiću značila i da stoje iza svih njegovih postupaka, pa i ako se naknadno u javnosti pojavio nešto protiv ministra. Stoga dio ljudi u Mostu procjenjuje da je možda najbolja opcija za njih suzdržanost na današnjem glasovanju.


– Nije to najsretnije rješenje, svatko bi ga čitao kako mu paše, jedni da smo uskratili podršku Vladi, drugi da smo stali iza Barišića, ali mi stvarno nismo sigurni što je ovdje ispravno, priznaje jedan mostov zastupnik.


U SDP-u vjeruju da će Most ostati uz HDZ, ali to ih ne čini nezadovoljnima.


– Imati u Vladi ministra kakav je Barišić za oporbu je strogo politički dobro. On će nam biti stalna meta, uvijek ćemo moći reći da Plenković štiti plagijatora, ističe visokopozicionirani SDP-ovac.


Koliko u Saboru svi iščekuju raspravu o Barišiću, pokazuje i da se u jučerašnjoj saborskoj raspravi o osnivanju istražnog povjerenstva za IMZ dosta spominjalo i Vlatka Silobrčića, bivšeg predsjednika Odbora za etiku, koji je donio zaključak da je Barišić plagijator. Prvo je Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) ustvrdio da je Silobrčić 1992. došao na čelo Imunuloškog zavoda, te da je »prema izviješću državne revizije pretvorbe i privatizacije Imunološki zavod u lipnju 2000. protiv Silobrčića DORH-u podnio kaznenu prijavu«. Sinčić je potom Silobrčića imenovao najodgovornijim za stanje u koje je došao IMZ, a Željko Jovanović (SDP) rekao je da je »točka stavljena jedan dan prije rasprave o Barišiću kako bi se diskreditirao Silobrčić«. Josip Borić (HDZ) uzvratio mu je da je iz rasprave shvatio da se u slučaju Silobrčića »radi o gospodinu koji je predsjedavao Odborom za etiku u znanosti čiji je politički uradak vezan uz navodni plagijat ministra Barišića«.