Vremenska prognoza

Danas će vam trebati kišobrani, ali već se od sutra vraća neobično toplo listopadsko ljeto

P. N.

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević



Danas će u Slavoniji, Baranji i Srijemu nakon mjestimične jutarnje magle, biti dosta sunca, poglavito na krajnjem istoku. Prema zapadu će uz promjenljivu naoblaku biti povećana vjerojatnost za slabu kišu ili poneki pljusak, i to uglavnom poslijepodne i navečer, kada će zapuhati i sjeverni vjetar. Najviša temperatura podjednaka kao u utorak.


U središnjoj Hrvatskoj malo svježije, uz više oblaka prijepodne i sredinom dana, kada treba računati na ponegdje malo kiše. Prema kraju dana zapuhat će sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a prije toga bit će jugozapadnjaka, posebice u Međimurju i Hrvatskom zagorju. Jugozapadni vjetar će puhati i u gorju, a na sjevernom Jadranu ujutro još jugo, mjestimice moguće i jako, potom jugozapadni i zapadni vjetar. Prvi će dio srijede biti oblačniji od drugog, uz povremenu kišu, ponegdje na obali i otocima i u obliku pljuskova s grmljavinom. Bit će malo manje toplo nego u utorak, uz najvišu temperaturu zraka od 17 do 22 °C.


Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije uglavnom između 21 i 24 °C. Tijekom dana će u nekim predjelima biti kiše, odnosno pljuskova s grmljavinom, moguće i izraženijih, poglavito na sjeveru Dalmacije. Jugo umjereno, mjestimice i jako, u drugome dijelu dana okrenut će na sjeverozapadnjak i zapadnjak.




Juga će biti i na krajnjem jugu Hrvatske, i to umjerenog, ponegdje i jakog, koje će slabjeti prema kraju dana. Sunčanih će sati biti više nego u ostalim krajevima, a vjerojatnost za kišu ili poneki pljusak mala. Najviša temperatura zraka uglavnom od 22 do 25 °C, a mora oko 22 °C.”


U danima koji slijede na kopnu opet stabilnije, uz jugozapadni vjetar osobito u zapadnoj polovini zemlje. Zadržat će se neuobičajeno toplo za ovaj dio listopada. Osim na dosta sunčanih sati te povremeno umjerenu naoblaku, računati treba i na jutarnju maglu, ponajprije u petak, na istoku i u subotu. Potkraj ovoga tjedna i početkom novoga porast će vjerojatnost za povremenu mjestimičnu kišu.


Većinom će sunčano i relativno toplo biti i na Jadranu, osobito u Dalmaciji. Na sjevernom dijelu povremeno više oblaka uz mogućnost za mjestimičnu kišu, i to posebno u dane vikenda te početkom novoga tjedna, kada bi jugo ponovno moglo biti jako, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec iz DHMZ-a.