Vremenska prognoza

Danas će biti barem 10 stupnjeva hladnije nego za vikend. Dolazi olujno nevrijeme, pa i snijeg

P. N.

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler



Iza nas je još jedan iznadprosječno topao dan, a ispred nas – nova promjena vremena. Već u ponedjeljak oko podneva temperatura će zraka u većini središnje i istočne Hrvatske biti i za oko 10 °C niža nego u nedjelju, pri čemu će dodatni osjećaj hladnoće pojačavati sjeverni i sjeveroistočni vjetar, dok će se u južnijim krajevima još veći dio dana zadržati relativno toplo. No, gotovo će posvuda do kraja dana pasti barem malo kiše, a ponegdje su mogući i izraženiji pljuskovi s grmljavinom, pa i olujno nevrijeme, osobito na sjevernom Jadranu i u gorju, gdje će mjestimice već oko podneva te još češće kasnije – padati i snijeg!


Povremenih mjestimičnih oborina bit će još i u utorak, na jugu Hrvatske vjerojatno i srijedu, pri čemu će biti i prilično vjetrovito, posebice na Jadranu, uz često jaku i olujnu buru, ne samo na udare, a jugo će se još i u utorak zadržati oko Splita i još češće i jače – južnije. Od četvrtka mirnije, stabilnije i sunčanije, uz porast dnevne temperature zraka, ali će jutra još ponegdje biti prilično svježa, osobito u unutrašnjosti, gdje je ponovno moguć mraz, osobito u četvrtak, ponegdje već i u srijedu ujutro, najavljuje HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.


I u utorak, posebice u prvom dijelu dana, u kopnenom području oblačno s mjestimičnom kišom, u gorju i snijegom. Od srijede sunčanije i postupno toplije, iako će jutra biti hladna pa može biti mraza, posebice u četvrtak. Na Jadranu će idućih dana puhati bura, najprije na sjevernom dijelu, a od srijede, kada će biti najjača, i na jugu. Kiše će još biti uglavnom ponegdje u Dalmaciji u utorak, na krajnjem jugu i u srijedu, a u četvrtak uglavnom sunčano i malo toplije, uz slabljenje bure.”, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec.