Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 19° 4
Sutra: 19° 19° 4
22. ožujka 2019.
Milijardu osoba s invaliditetom u svijetu

Dan osoba s invaliditetom: Ukloniti sve vrste prepreka za potpunu integraciju u društvo

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Autor:
Objavljeno: 3. prosinac 2013. u 15:48 2013-12-03T15:48:00+01:00

Govoreći o novom Obiteljskom zakonu, kao značajan iskorak Milanka Opačić najavila je da se više nikoga neće moći potpuno riješiti poslovne sposobnosti, ocjenivši da je to bio "veliki prostor za manipulaciju"

ZAGREB - Uklanjanje svih vrsta prepreka, i fizičkih i mentalnih, kako bi osobe s invaliditetom u cijelosti bile integrirane u društvo, poruka je s obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom na kojemu su istaknute procjene o čak milijardu osoba s invaliditetom u svijetu, od čega ih je 80 milijuna u Europskoj uniji.

Ukloniti sve prepreke s kojima se i danas susreću takve osobe, od olakšavanja fizičkih pristupa, dostupnijeg obrazovanja i zdravstvene zaštite do uspostave tolerantnijeg društva, poruke su sa skupa na kojemu je danas obilježeno i pristupanje Hrvatske u redovito članstvo Europskog foruma osoba s invaliditetom.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić istaknula je da Vlada potiče puno sudjelovanje osoba s invaliditetom u životu zajednice, promiče njihova prava na osobni integritet te poboljšava zakonsku regulativu u cilju otklanjanja svih vrsta diskriminacije.

Ministarstvo socijalne politike i mladih osiguralo je 33 milijuna kuna za 129 trogodišnjih programa udruga osoba s invaliditetom, rekla je ministrica.

Posebno je istaknula da su odobreni trogodišnji programi za 121 osobnog asistenta te osigurano 36 milijuna kuna za 631 korisnika usluga osobne asistencije, 52 tumača znakovnog jezika i 16 pratitelja slijepih osoba. Riječ je o programima koji se nastavljaju i u idućem razdoblju, a Ministarstvo je osiguralo sredstva iz europskih fondova za širenje mreže te pomoći, za što će natječaji biti raspisani već početkom iduće godine.

Govoreći o novom Obiteljskom zakonu, kao značajan iskorak najavila je da se više nikoga neće moći potpuno riješiti poslovne sposobnosti, ocjenivši da je to bio "veliki prostor za manipulaciju".

Najavila je i osnivanje jedinstvenog tijela za vještačenje invalidnosti i novu metodologiju na razini cijele Hrvatske, čime će se ujednačiti kriteriji. To tijelo, osim invalidnosti, određivat će i razinu preostale funkcionalne sposobnosti osobe s invaliditetom.

Posebno je istaknula napore Ministarstva u premještanju osoba s intelektualnim poteškoćama iz instutucija u manje stambene zajedice u kojima im se omogućavaju bolji uvjeti života. Dosad je 169 osoba smješteno na taj način, istaknula je Opačić.

Na skupu je naglašeno da je Hrvatska 2007. potpisala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, a pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak upozorila je da to "nije samo papir već nešto što se treba primijenjivati u svakodnevnom životu".

Tatjana Dalić, pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava, najavila je da će se u četvrtak na Vladi naći zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, koji je još "jedan dokaz da Vlada želi stvoriti društvo jednakih šansi".

Posebna važnost posvećena je primanju Saveza osoba s invaliditetom Hrvatske u redovito članstvo Europskog foruma osoba s invaliditetom, koji bi svoju skupštinu, kako je najavljeno, trebao održati u svibnju iduće godine u Zagrebu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka